– Mister mye på veien.
Fremskrittspartiet har fremmet et forslag i Stortinget som går ut på at Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag hvor de utsetter krav om innbetaling av formuesskatt på oppdrettskonsesjoner ervervet før 1998, i påvente av den varslede utredningen til Skatteutvalget.
– Det er åpenbart for oss at denne endringen har vært for dårlig forankret og for dårlig utredet. Nå ber vi regjeringen dra i nødbremsen slik at Skatteutvalget som allerede er i arbeid får vurdere konsekvensene av disse endringene, sier Sivert Bjørnstad, næringspolitisk talsperson i FrP, til iLaks.
Tidligere i februar ble det kjent at oppdretterne Ola Braanaas og ekteparet Håkon og Tone Tombre har flyttet til skatteparadiset Bø i Vesterålen. Verken Braanaas eller Tombre legger ikke skjul på at flyttingen er skattemotivert.
Første steg
Etter regjeringens budsjettforlik med SV øker trykket på formueskatt betydelig på mindre og mellomstore lakseoppdrettere. Bø har en formuesskatt på bare 0,35 prosent, vesentlig lavere enn alle andre kommuner her til lands.
– Alternativet er å selge bedriften eller å gå på børs. Det er per i dag ikke aktuelt, sa Tombre.
Les mer: – Alternativet er å selge bedriften eller å gå på børs
– En ting er at folk flytter til Bø i Vesterålen, men jeg frykter at det dessverre bare er første steg. Hvis skattebyrden blir så stor som den ser ut til å bli nå, er det ikke usannsynlig at flere eiere flytter utenlands, rett og slett for å forsøke å beholde eierskapet til bedriften sin, sier Bjørnstad.
– Da har vi mistet mye på veien. Vi tror på en mangfoldig havbrukssektor med små og store selskaper, og det er ikke nødvendigvis slik at alle må på børs, men dessverre kan det bli en konsekvens av endringene som nå er iverksatt, mener Bjørnstad.
800 prosent økning
Enkeltselskaper har beregnet at endringen, sammen med øvrige skatteskjerpelser vedtatt av Arbeiderparti- og Senterparti-regjeringen, vil øke formuesskatteregningen for eiere av små, lokalt eide oppdrettsselskap opp mot 800 prosent.
– Det er åpenbart for oss at denne endringen har vært for dårlig forankret og for dårlig utredet. Nå ber vi regjeringen dra i nødbremsen slik at Skatteutvalget som allerede er i arbeid får vurdere konsekvensene av disse endringene, sier Sivert Bjørnstad.
Han viser til at forslaget allerede har ført til at lokale eiere av oppdrettsselskaper har flyttet fra hjemkommunen for å gjøre skatteøkningen minst mulig.
– Dette truer det lokale eierskapet, sier Bjørnstad.
Forslaget vil bli behandlet i Stortinget i løpet av de neste månedene. FrPs håp er at forslaget blir vedtatt, slik at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem i mai, kan utvide mandatet til Skatteutvalget med denne problemstillingen, og utsette den vedtatte endringen.