Rederiet mener at de nye bestemmelsene, der yrkesdykkere omfattes av arbeidsmiljøoven, kan føre til tap av verdifull kompetanse.
– En særavtale for yrkesdykkere på båt er nødvendig når de også omfattes av arbeidsmiljøloven 1. juli, skriver Frøy i en pressemelding.
– Vi risikerer å miste verdifull kompetanse som svekker beredskapen langs norskekysten, fortsetter de.
Krister Jensen, driftsleder i Frøy, er bekymret for at konsekvensene kan bli store for alle aktører langs kysten dersom arbeidsmiljøloven ikke tilpasses.
Gjør turnusarbeid umulig
Endringene Frøy sikter til, er Stortingets vedtak om at arbeidsmiljøloven også vil gjelde for yrkesdykkere fra 1. juli 2024.
Loven legger blant annet begrensninger på arbeidstid i turnusarbeid, som dykkere på båt som oftest jobber under. Frøy mener blant annet at dette innskrenker fleksibiliteten, og gjør det lite økonomisk bærekraftig å ha dykkere ansatt på arbeidsbåter.
– Det vil for eksempel ikke være mulig å ha turnusordningene vi har i dag. Da mister vi fleksibiliteten og evnen til å hjelpe til med å håndtere uforutsette situasjoner som oppstår langs kysten, sier han.
Frykter svekket beredskap
Frøy har nesten 30 års erfaring med havbruksnæringen, og har i dag i cirka 900 sjøfolk som opererer innenfor skipsarbeidsloven.
– Våre dykkere er stolte sjøfolk, som har gode tariffavtaler hvor et av våre prinsipper er like vilkår for alle våre ansatte, sier Jensen.
Han legger til at yrkesdykkerne bistår havbruksnæringen og alle fartøy langs kysten når det skjer uforutsette ting. Ifølge Jensen har rederiet et godt samarbeid med Redningsselskapet, og bistår i operasjoner langs hele norskekysten.
– Konsekvensen av lovendringen blir svekket beredskap utenfor normal arbeidstid, forklarer Jensen.
Og et mindre attraktivt yrke
Han frykter også at lovendringen vil medføre at færre vil ønske å bli yrkesdykker.
– Det er ingen tvil om at tilgangen til kvalifisert arbeidskraft vil reduseres. Dersom turnusordningen slik vi kjenner den i dag forsvinner, vil vi miste ettertraktet og godt kvalifisert arbeidskraft, sier Jensen, og legger til:
– Mange av yrkesdykkerne våre er bosatt i utlandet og reiser hjem når de har turnusfri. Mange av de vil nok da heller velge gunstige turnusordninger som ordinære sjømenn.
Useriøse aktører
Han er også bekymret for sikkerheten til yrkesdykkerne, dersom det ikke kommer en særavtale for yrkesdykkere på båt.
– Yrkesdykking i norsk havbruksnæring drives forsvarlig og har svært få alvorlige hendelser. Dersom vi som seriøs aktør ikke kan opprettholde arbeidet langs kysten, gir det rom for en oppblomstring av useriøse enkeltaktører som vil gå på bekostning av sikkerheten for yrkesdykkerne, sier Jensen.
Driftslederen påpeker at dagens turnusordninger er godt innarbeidet, og at de bidrar til å opprettholde sikkerheten for dykkerne og beredskapen langs kysten.
– Våre yrkesdykkere har et trygt og godt arbeidsmiljø. De har lange, men trygge arbeidsdager i arbeidsperiodene sine, og kan ta fri sammen med familie og venner i like lange perioder, avslutter han.