– Frem til nå har fôrkostnaden økt like mye som mine første 14 år i bransjen

Nyheter
0

Mowi merker inflasjonen – både på salgspriser og fôrkostnader.

– Det er ingen steder å gjemme seg. Jeg har vært 15 år i bransjen og fra vi gikk inn i fjoråret og frem til nå har fôrkostnaden økt like mye som mine første 14 år i bransjen. Jeg synes det forteller litt om hva vi har vært vitne til, sier konsernsjef Ivan Vindheim til TDN Direkt onsdag.

Han sier dette selvfølgelig er påvirket av faktorer som kan være midlertidig, som økte avlingspriser, krig, høye naturgasspriser. Sammenligner man imidlertid kostnadene opp mot lakseprisene, er marginene svært gode.

På spørsmål om hvordan markedet og kundene reagerer på de høye prisene, poengterer Vindheim at de høye lakseprisene ikke har vart veldig lenge, og derfor har ikke sluttkundene opplevd dagens spotpriser på laks enda.

– Men det vi vet er at sluttkundene over tid har vært villig til å handle på høyere priser, sier han.

Fôr utgjør om lag 40 prosent av oppdrettskostandene.

Vindheim vil ikke spekulere i lakseprisen, men sier de kortsiktige bevegelsene i prisene den siste tiden har vært ekstreme.

– Det er vel ingen som forventer at det skal være like ekstremt for resten av året. Lønnsomheten for laksen har derimot bare blitt bedre og bedre over tid, og det tror vi kommer til å fortsette. Vi tror på god prisoppnåelse fremover, sier han.