Fredrikstad Seafoods vil satse på yellowtail kingfish fremfor laks

Nyheter
0

Populær fisk i sushi.

Fredrikstad Seafood har søkt om tillatelse til å produsere fiskearten yellowtail kingfish.

– Vi tror det er større inntjeningspotensial på denne arten som vi allerede produserer i Hanstholm i Danmark, sier Bernt Olav Røttingsnes til Dagens Næringsliv. Han er konsernsjef i Nordic Aquafarms, selskapet som eier både Fredrikstad Seafood og danske Sashimi Royal.

– Vi tror det er større inntjeningspotensial på denne arten som vi allerede produserer i Hanstholm i Danmark, sier Bernt Olav Røttingsnes til avisa. I følge Røttingsnes er ikke produksjonen av laks i Fredrikstad lønnsomt i dag, men trolig i løpet av året når volumet øker. Salgsprisen på den nye arten er rundt 150 kroner kiloen, nær det dobbelte av lakseprisen.

Administrerende direktør Bernt Olav Røttingsnes inne på det landbaserte anlegget i Fredrikstad. FOTO: Stian Olsen

– Produksjonskostnaden er litt høyere, men ikke veldig mye. Yellowtail kingfish utnytter fôret litt dårligere enn laksen, men vokser raskere, sier Røttingsnes til avisa. De satser på å starte produksjonen i 2023.

Norges først landbaserte anlegg på Frøya ble lagt ned i 1991. Det var i sin tid eid av Sten Stensen og Bustvik fiskeoppdrett. Fredrikstad Seafoods er i dag det ledende landbaserte anlegget og er det første matfiskanlegget med RAS-teknologi.

Den danske leverandørbedriften Gråkjær ble nylig dømt til å betale Fredrikstad Seafoods nær 77 millioner kroner.