Fredriksen: – Uforutsigbarheten vi opplever, umuliggjør dette

Nyheter
0

Mowis største eier, John Fredriksen, raser mot regjeringens politikk.

– Uforutsigbare rammebetingelser med nye regler, avgifter og skatter som innføres med øyeblikkelig virkning umuliggjør strategi og planlegging, sier John Fredriksen (79) til Finansavisen.

Dette gjør satsing og videre vekst i Norge vanskelig, mener Fredriksen.

– Uforutsigbarheten vi opplever, umuliggjør dette.

John Fredriksen antas å være verdens største tankreder, ifølge Kapital. Magasinet beregner formuen hans til 205 milliarder kroner. En av hans viktigste eiendeler er eierposten på 14 prosent av oppdrettskjempen Mowi.

79-åringen er kypriotisk statsborger med adresse i London. Fremdeles har han betydelig shippingvirksomhet med base i Oslo. Finansavisen skriver at Fredriksens private administrasjonsselskap Seatankers Management nå vurderer fremtiden.

Det er ikke første gangen Fredriksen legger seg ut med norske myndigheter. Denne relasjonen har vært anstrengt siden han ble satt 113 dager i varetekt for så kalt sweeping av oljelaster i 1986.

Fredriksen leverte inn sitt norske pass i 2006. Etter det mislykkede oppkjøpet av Cermaq, sommeren 2013, leverte Fredriksen også en bredside mot staten, ved daværende næringsminister Trond Giske (Ap).

– Jeg har vært med på mange oppkjøpsprosesser, men salgsprosessen rundt Cermaq er nok den mest uprofesjonelle jeg har sett, glefset en irritert John Fredriksen den gang.