Framtidas ledere forberedes på å håndtere skattesjokk

Nyheter
0

Må legge vekt på følelser.

Under Havets Døgn i Bodø trener Sjømat Norge framtidas ledere på  hvordan de skal håndtere ulike kriser. Et tjuetalls studenter ved havbruksdrift- og ledelse ved Nord Universitet blir drillet i krisekommunikasjon. Ulike scenarioer som kunne ramme næringa.

Hanna Rørtveit er fungerende kommunikasjonssjef i Sjømat Norge. Sammen med prosjektleder for Next Generetion Seafood, Janicke Eckhoff, gir studentene utfordringen.

– I framtida kan disse studentene få lederstillinger, og da er det nødt til å håndtere media. De må lære å bruke en retorikk som treffer folk både utenfor og inne i næringa. De får bryne seg på tema som fiskevelferd, sykdom og fiskedød, forteller Eckhoff. Ett av de mulige scenarioene har allerede blitt virkelighet.

– Nå er jo ikke skatt et fremtidig scenario, det er jo realitet nå. Hvordan formidler en skatteproblematikk og bedriftens synspunkt  til et publikum som ikke kjenner næringa så godt.

Ingrid Dromnes og Marie Pedersen. (Foto: Steve Hernes)

Rødt lys og ny særskatt
Ingrid Dromnes er inne i sitt tredje studieår. Marie Pedersen er akvakulturlærling hos Nova Sea. Der har fått følgende skatteutfordring i fanget:
 

– Myndighetene har foreslått er særskatt på laks i produksjonsområder som er karakterisert med rødt lys i trafikklyssystemet. Næringa og bransjeorganisasjonene går hardt ut mot forslaget. Budskapene som kommuniseres kommer lenger ut enn til bransjemediene, iLaks, Kyst og IntraFish. Folk flest forstår ikke hva saken går ut på, og heller ikke hvorfor næringa protesterer.

– Hvordan går dere frem for å nå igjennom til regionale og nasjonale medier?
– Hvordan skal dere kommunisere, for å gjøre noe så teknisk vanskelig som skatt, forståelig for de utenfor næringa?

Det er de to spørsmålene skal Dromnes, Pedersen og resten av gruppa skal svare på.  

– Så langt har vi ikke noen konklusjon, ler Pedersen, men legger til at de tror det er viktig å få budskapet ut på TV, og ikke minst at det må legges vekt på følelser, legger Dromnes til. 

Studenter ved havbruksdrif- og ledelse forberedes på mulige skattesjokk. (Foto: Steve Hernes)

Statsråden med andre råd
Til konferansen under Havets Døgn, deltar også en som har håndtert utallige spørsmål om skatt i det siste, fiskeriminister Bjørnar Skjæran. I sin tale til ungdommen sier han minimalt om skatt, og er heller ikke overrasket over de sterke reaksjonene på forslaget om grunnrenteskatt.

– Jeg er ikke overrasket når det innføres en ny skattebyrde på ei næring. Nå ønsker vi en runde med gode innspill, sier Skjæran til iLaks.

– Hvor mye har regjeringen å gå på hva gjelder nivået og innslagspunkt for skatten?

– Vi diskuterer ikke dette nå. Det handler om å ha en reell høring. Det jeg har sagt til næringa, er at det vi ønsker oss er faglig gode innspill. Ikke bare hva en er uenig i, men også alternative forslag til innretning vil bli vurdert, sier han.

At Sjømat Norge og aktører i næringa forbereder seg på å håndtere fremtidige skatteutfordringer overrasker ikke.

– Det er jo en næring som er veldig godt koordinert i den kommunikasjonen som går nå. Det ser vi jo alle. Det er helt greit, men jeg vil også gi et annet råd til studentene og næringa. Det er å bruke minst like mye ressurser på all den andre kommunikasjonen som er like viktig, for å styrke næringas omdømme, sier Bjørnar Skjæran. 

Fiskeriminster Bjørnar Skjæran, talte til ungdommen under Havets Døgn i Bodø. (Foto: Steve Hernes).