Det er lite som minner om hvor eventyret startet for de to selskapene MMC og First Process, nå kjent som MMC First Process. Selskapet er i dag verdensledende på håndtering av levende storfisk.
Idet du entrer bygget med de enorme glassvinduene, blir du møtt med inntrykk ned til det minste detaljnivå. Lokaliteten som ble åpnet i 2019 på Digernes ved Ålesund, som inneholder både produksjonshall og kontorer, vitner om ambisjoner. Det samme gjør tallene.
– Fra 2018 til 2019 økte vi inntekten med 50 prosent, forteller konsernsjef Petter Leon Fauske til iLaks.
Omsetningen i 2019 lå på 603 millioner kroner og et driftsresultat på 24,8 millioner kroner.
– Det er klart at koronasituasjonen har påvirket oss også, så omsetningen vil nok ikke være like høye i 2020 som det de var i fjor, men vi forventer likevel et godt år, sier finansdirektør Håvard Remøy.
Startet «fra bunnen»
Uttrykkene «å starte fra bunnen» og «å bygge seg opp fra ingenting» kunne ikke ha passet bedre til MMC First Process enn det det gjør.
Året var 2003. Petter Leon Fauske, Arne Aasen og Andreas Moldskred, gikk inn med totalt 100.000 kroner i aksjekapital, og med en billig og brukt faksskriver, var oppstarten av First Process i kjelleren på gården på Apalset et faktum.
De fikk raskt napp på et oppdrag i USA, men bare tre uker senere ble ordren kansellert. Deretter gikk turen til Japan og det ble startet opp nye selskap både der og i Chile. Japanerene ville komme på besøk, men;
– Vi kunne jo ikke invitere dem hjem i kjellerstua, så vi måtte tenke kjapt. Det endte opp med at vi booket oss inn på et hotell og holdt møtet der. Fra det øyeblikket av gikk det oppover, kan man vel si. Vi hadde landet vår første avtale, sier Fauske.
Les også: – Et av de viktigste stikkordene for oss har vært «skalerbarhet»
MMC
Leif Gjelseth startet Tendos i 1992, og dette ble etter flere sammenslåinger og oppkjøp, om til MMC-gruppen.
De hadde en sterk utvikling innen fiskehåndtering og kuldeteknikk ifra fisken svømmer i havet og frem til prosessanleggene, hovedsakelig leveranser til store, havgående fiskebåter og brønnbåter.
For å bli en komplett leverandør ble First Process og MMC fusjonert i 2017. Etter fusjonen fikk selskapet navnet MMC First Process, og fremstår i dag med spisskompetanse innen håndtering, prosessering og kjøling, og har siste årene blitt verdensledende på håndtering av levende stor fisk.
Lite som minner om fasilitetene i oppstarten
Digerneset kan nesten sies å være et sentrum av et industriområde. Skal du fra den ene til den andre siden av Sunnmøre uten ferge, kjører du forbi Digernes. Etableringen på Digerneset var en strategisk viktig beslutning for å være en attraktiv arbiedsplass for hele regionen. Hovedkontoret i Fosnavåg, som er den største lokasjonen, dekker hele søre Sunnmøre, og Digerneset dekker Ålesund omegn.
– Vi begynte byggingen i juni 2018, og flyttet inn i september 2019. Det er sjelden at slike store prosjekt går etter planen og innenfor det antatte tidsrommet, men denne gangen gikk det faktisk på skinner. Jeg tror vi flyttet inn allerede før det vi først fikk forespeilet, forteller konsernsjef Petter Leon Fauske.
Lokalene har romslige kontorlokaler med store minglerom og en romslig kantine. Det er tilrettelagt med gode møterom med videokonferanseløsninger i ulike størrelser til forskjellige formål.
– Vi er utrolig glade for disse fasilitetene og det har vært helt uvurderlig for oss for å holde møtekvaliteten oppe gjennom Covid, forteller Fauske.
Med egen digital lab og motorsport simulator
I lokalene på Digerneset finner du også en egen Digital lab med 3D-scanning, VR-utstyr og livesupportlønsning som gjør at de kan bistå kunder over hele verden via en løsning som de kaller Eyes on sight. Midt oppi dette finner vi også en «State of the art»-motorsportsimulator som Porche supercup-føreren Marius Nakken bruker for å trene, sponset av aktører som Sølvtrans og MMC First Process.
Les også: Sølvtrans sponser talentfull Porsche-sjåfør: – Spennende at lokale folk kan komme seg ut i verden
– For oss er det faktisk ganske selvsagt. Marius tar mål av seg å drive motorsport i verdensklasse, og vi skal være ledende i vår industri. Det sier litt om det vi tror sterkt på, nemlig å gi tilbake til lokalsamfunnet og regionen. I disse tider med Covid-19 er det ikke mulig for Marius å reise rundt i verden slik han ellers ville ha gjort, så da kan han sitte her på «kontoret» sitt for å gjøre seg klar til det øyeblikket hvor verden åpner opp igjen og ting blir mer normalt, sier Fauske.