Fra natt til dag

Nyheter
622

– Prisfallet er selvsagt bra for foredlingsiden, og gjør det mulig å holde en god margin etter en periode hvor det har vært stor kamp for ikke å tape penger, kommenterer Børge Prytz-Larsen. Han er innkjøpsdirektør i det russiske selskapet Severnaya i Moskva.

Årets snittprisen for laks (til oppdretter) er fortsatt den høyeste som er oppnådd siden 1988. Men prismønsteret, med jevnt fallende priser over tid, er knapt blitt observert før. Det påvirker også aktiviteten til kjøperne.

– Det at prisene faller langsomt over tid, har gjort det mulig å holde priser til retailere over tid og det er optimalt for foredlingsiden. Hadde prisene falt hurtigere, hadde vi fatt hardere press på å sette ned prisene, og vi har hatt høyere risiko på å sitte på for lav pris til retailerne når prisene snur opp. Det sagt så sitter foredlere med store lager fordi volum går tregt ut. Man tjener på margin, men salget blir redusert. I dagens situasjon er det mange som foretrekker en slik situasjon. Mindre stress med arbeidskapital og bedre inntjening, sier Prytz-Larsen til iLaks.

Han tror lakseprisen vil være svak, relativt sett, en tid fremover.

– På mange mater gjør de seg selv enn bjørnetjeneste ved å holde for høy pris i forhold til produsert volum. Det kommer en for lang periode med gode volum fra for mange markeder framover, og det vil garantert presse på til utpå høsten. UK, Chile og Norge kommer med laks enn forventet. I tillegg ser vi at villakssesongen har startet med svært store volum i Alaska. En slik utvikling burde vel tale for at vi får lavere priser enn forventet framover, mener Prytz-Larsen.