Selv er Renate Larsen som administrerende direktør i Norges Sjømatråd en av næringas aller mektigste kvinner.
Og til tross for at hun medgir at hun aldri har vært blant dem som har stått på barrikadene i 8. mars-togene, setter hun pris på kvinnedagen.
– Det er jo ingen tvil om at Norge er kommet langt med tanke på kvinners rettigheter. Likevel er det fortsatt mye å gjøre, kanskje særlig i andre land. Og da kan jo Norge være et slags foregangsland som går fram med et godt eksempel for disse.
– Så ja, det er ingen tvil om at jeg synes det er tøft med en kvinnedag.
– Herrene må stå i kø
Kanskje særlig viktig kan en slik dag være i ei næring som i stor grad fortsatt er mannsdominert.
Ifølge statistikker som fra SSB var det 4685 lønnstakere som i 2015 oppga at de jobbet innenfor kategorien havbruksarbeidere. Samme tall blant fiskerne var 486.
Felles for de to yrkesgruppene er at en overveldende majoritet av disse var menn – henholdsvis 86,9 og 86,8 prosent for å være eksakt.
– Jeg synes jo generelt det er alt for lite kvinner i fiskerinæringa. Det har blitt bedre – det har blitt flere kvinnelige ledere og kvinner som ønsker å jobbe innenfor fiskeri.
– Når det er sagt, er det ingen tvil om at man fortsatt har en vei å gå. Når man reiser rundt på tilsetninger i landet som har med fiskeri å gjøre, så er det på herretoalettene – og ikke på kvinnesiden – at det er kø.
Vil ha økt fokus på rekruttering
Larsen peker særlig på rekruttering som en arena hvor det kan jobbes bedre.
– Det blir fort slik at man sier at det viktigste er kompetansen, og at kjønnet derfor kommer i andre rekke. Og da kan man jo i realiteten rettferdiggjøre et hvilket som helst valg i ansettelsesprosessen.
– Jeg mener at kjønnsbalanse absolutt burde være høyere opp på listen over prioriteringer. Det er svært viktig å ha kandidater med ulik kompetanse, personligheter, erfaring og kjønn. Det er da man får best resultat om man skal organisere en gruppe eller en organisasjon.
Det gagner ikke bare likestillingen, men bunnlinja også?
– Ja, jeg tror man kan si det sånn, svarer Larsen og ler.
Nesten femti femti
Selv har hun ikke erfart at det at hun er kvinne nødvendigvis har påvirket hennes egen vei til toppen. Hun mener dette kan være fordi hun har vært heldig.
– Jeg har hatt gode folk rundt meg, som har både heiet på meg og støttet meg. Rent personlig kan jeg altså ikke si at jeg har kjent at det har vært så fryktelig viktig, men det betyr ikke at alle er like heldige som meg.
– Det er likevel åpenbart en problemstilling det er viktig å ha fokus på.
Larsen bedyrer samtidig at spørsmålene rundt kjønnsbalanse er noe hun tar aktivt stilling til i det daglige.
– I Norges sjømatråd er det ganske jevnt. Det er ikke så langt fra å være femti femti, og det er jeg veldig fornøyd med. Og jeg tenker jo at det er kjempeviktig å være bevisst på det, og jeg har bestandig fokus på dette i mitt ledervirke.
– Vær bevisst!
Har du noen tips eller råd til kvinner som vil ta fatt på jobb eller lederstilling i fiskerinæringene?
– Tja, jeg vil jo først og fremst si at det er ei kjempespennende næring. Det er ikke noe som er mer meningsfylt enn bærekraftig matproduksjon.
– Men til kvinner spesielt vil jeg rett og slett oppfordre dem til å tørre å søke seg til lederstillinger, og også til næringa generelt. Vi trenger dem, og jeg håper også at de som skal rekruttere til næringa ser på det på samme måte.
Samtidig ønsker hun gjerne også å henvende seg direkte til de som besitter nøklene til karrieredørene innenfor fiskeri:
– Jeg vil faktisk legge et ekstra stort ansvar på de som skal rekruttere. Det er like mange dyktige kvinner som menn. Vær bevisst på det i ansettelsesprosesser!