I de siste syv registrerte transaksjoner i Chile, i perioden 2012-2014, har norske selskaper gjort tre. I tillegg har det japanske handelskonglomeratet Mitsui etablert et joint venture med Salmones Multiexport.
Det fremgår av en oversikt utarbeidet av nettstedet Mysalmon.no.
Utenlandske predatorer
Nettstedet, drevet av Carnegie-analytiker Marius Gaard, har studert de siste 27 fusjoner og oppkjøp i landet via Marine Harvest Industry Handbook 2014.
Her fremgår det også at japanske Mitsubishi og canadiske Cooke Aquaculture har forsynt seg.
Går en lenger tilbake i tid, markerer også Stolt Sea Farm og Fjord Seafood (begge er nå eid av Marine Harvest) seg blant oppkjøperne.
For det er i Chile konsolideringen av laksebransjen skjer nå – ikke andre steder. Både Canada, Færøyene og Storbritannia er for lengst dominert av noen få store eiere. I Norge er fortsatt eierskapet til oppdrettsnæringen ganske fragmentert.
Halvert av ILA
Til tross for historisk høye laksepriser de siste to år, har Chiles oppdrettsnæring slitt med å tjene penger. Multiexport-sjef Jose Ramon Gutierrez redegjorde under et seminar av regi av Cermaq i november om årsakene til dette.
– Etter at ILA hadde halvert industrien fikk industrien sine to beste år noen sinne i 2010 og 2011. Vi hadde mer enn fem kilo i smolt yield, sammenlignet med 3,5 kilo idag. Vi gjorde det samme som Færøyene gjør idag, sa han med referanse til et annet land som har slitt med sykdom, men kommet sterkt tilbake.
– Alle vokste. Verdiene på de børsnoterte selskapene gikk forbi våre norske konkurrenter. Men industrien vokste for fort – igjen. Markedsprisene falt med 45 prosent og vi begynte igjen å slite med sanitære problemer. Produksjonskostnadene (ved not) økte med 1-1,5 dollar per kilo, sier han, og fordeler kostøkningen på sanitære tiltak (60 prosent), industriinflasjon (15 prosent) og overregulering (25 prosent), sa Gutierrez.
Tvangssalg
Uten positiv inntjening i en så kapitalintensiv og risikabel næring som fiskeoppdrett er, har flere blitt fristet eller tvunget til å selge seg ut. De to siste transaksjonene er eksempler på det sistnevnte. Nova Austral (solgt til EWOS) og Acuinova (solgt til Marine Harvest) var begge eid av den fallerte spanske fiskerikjempen Pescanova.