Sjømatbedriftene ber om at fiskeri- og havbruksnæringen blir ivaretatt på en bedre måte i ny forskrift om forbudsområder for Forsvarets skyte- og øvingsfelt i Sjø.
Dette kom frem i gårsdagens møte mellom Sjømatbedriftene og Forsvarsdepartementet.
Forsvarsdepartementet har foreslått en ny forskrift om forbudsområder for Forsvarets skyte- og øvingsfelt i sjø (SØF-forskriften). Forslaget innebærer at Forsvaret sikrer sine skyte- og øvingsfelt i sjø innenfor rammen av sektorregelverk.
Forsvarsdepartementet var representert ved statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Ap), Sjømatbedriftene stilte med organisasjonssjef med ansvar for havbruk, Kjetil Hestad, og fagsjef for fangstbasert industri Helene Kristoffersen. I tillegg var også representanter fra de ulike involverte fagutvalgene til stede på gårsdagens møte.
Engasjement
– Dette er en sak vi i Sjømatbedriftene har jobbet mye med. Det har vært et stort engasjement, og ikke minst bekymring fra næringen i spørsmålet om skyte- og øvingsfelt i sjø, sier organisasjonssjef Kjetil Hestad i Sjømatbedriftene.
Fagsjef for fangstbasert industri i Sjømatbedriftene, Helene Kristoffersen, forteller at det er blitt adressert utfordringer på tvers av bransjeområdene for havbruk og fiskeri, og at Forsvarsdepartementet forsikret om at de var opptatt av samspillet mellom alle interessenter i områdene hvor det er planlagt å anlegge skyte- og øvingsfelt
– For fiskerinæringen er man opptatt av at man forsvaret hensyntar yte områdene for villfisken, sier Helene Kristoffersen.
– For havbruksselskapene har det særlig vært knyttet bekymring til de havbruksanleggene som blir liggende inni et fremtidig skyte- og øvingsfelt med de sterke begrensningene dette vil medføre for å endre, forsterke eller forbedre disse anleggene, sier Hestad.
Forutsigbare løsninger
Sjømatbedriftene opplevde møtet med Forsvarsdepartementet som konstruktivt og positivt.
– Jeg opplever at departementet lyttet til våre argumenter, og at de er positivt innstilt på å finne løsninger som både hensyntar forsvaret og næringsaktørenes behov. Det er avgjørende viktig at vi får forutsigbare løsninger som næringen kan leve med, sier Hestad, og fortsetter:
– Derfor er det gledelig at departementet er villig til å se på hvilken bruk de ulike feltene skal ha. Her det det avgjørende viktig at man kommer frem til fornuftige og praktiske løsninger knyttet til det opprinnelige forslaget om forbud mot endringer/utvidelse av eksisterende havbruksanlegg.