Første spadetak for Thor Landeldi

Nyheter
0

Byggeprosessen er i gang for landbasertselskapet på Island.

Forrige uke markerte en betydelig milepæl for Thor Landeldi/Thor Salmon, da selskapet brøt terreng for sitt nye smoltanlegg. Dette ble starten på byggingen av deres landbaserte anlegg ved Thorlakshofn, sørvest på Island.

– Settefiskanlegget er et betydelig tillegg til den blomstrende akvakultursektoren i Thorlakshofn og i hele regionen, som raskt er i ferd med å bli et av verdens ledende områder for landbasert lakseoppdrett, sier oppdrettssjef Jónatan Tórdarson i en pressemelding.

Plantegning for settefiskanlegget. Foto: Thor Landeldi

20.000 tonn årlig
Fase én er bygging av smoltanlegget, etterfulgt av andre fase der de skal bygge et påvekstanlegg for årlig produksjon av 5.000 tonn laks. Thors langsiktige plan er å produsere 20.000 tonn laks i året.

Selskapet har sikret seg et 25 hektar stort område vest for Thorlakshofn, et område ideelt for landbasert fiskeoppdrett på grunn av den store tilgangen på ferskt og rent sjøvann fra Nord-Atlanteren. iLaks besøkte Thor her, langs Islands nye «laksenabolag», i mai.

Les også: Her satser «Thor»: – Nesten som på månen

– Å starte byggingen av våre lakseanlegg er en betydelig milepæl for Thor Salmon, etter omfattende forarbeid, sier administrerende direktør Halldór Ragnar Gíslason (til venstre i forgrunnen). Foto: Thor Landeldi

Vannet blir naturlig filtrert gjennom porøse underjordiske lavalag, og hentes opp via borehull.

Vil høste i 2026
Thor Landeldi/Salmon tar sikte på å motta sitt første parti med egg tidlig neste år, og å ha de første påvekstkarene klare tidlig i 2026. Den første innhøstingen forventes innen utgangen av 2026.

– Det er spennende å ha en helt ny smoltstasjon, da robust smolt er grunnlaget for vellykket lakseoppdrett. Nærheten til smoltanlegget til påvekstanlegget vil tillate oss å overføre smolt direkte fra smoltanlegget til påveksttankene, noe som resulterer i betydelige kostnads- og arbeidsbesparelser, sier Vignir Stefánsson, stasjonssjef i Thor Salmon.

Slik ser Thor Landeldi/Salmon for seg anlegget ved Thorlakshofn. Foto: Thor Landeldi