Først trodde de at «bare» noen få tusen laks hadde rømt. Så skjønte de hvor alvorlig situasjonen var

Nyheter
2230

Cooke Aquaculture er i hardt vær etter at et anlegg med 305.000 atlantisk laks kollapset utenfor kysten av state of Washington forrige lørdag.

Selskapet sa i en pressemelding på tirsdag at grunnen til ødeleggelsen på anlegget, var «eksepsjonelt høye bølger og sterke strømmer i forbindelse med en solformørkelse denne uken».

Først rapporterte Cooke at 4000-5000 fisk hadde rømt, men nå viser det seg at omfanget antakelig er mye større.

– Det var da vi innså vi var i en veldig alvorlig situasjon
Visepresident for kommunikasjon i Cooke Aquaculture, Nell Halse, sier til Seattle Times at det hele nå er en «bergingsoperasjon» etter at hele anlegget brøt sammen søndag.

– Det var da vi innså at vi var i en veldig alvorlig situasjon. Tallene startet lavt, og vi vet fortsatt ikke antallet, men det er tydelig mange av dem der ute (Red.anm. atlantisk laks). Veldig, veldig mye mer. Anlegget kollapset totalt. Det er en vanskelig situasjon. Disse guttene er oppdrettere og de har investert et og et halvt år for å ta vare på fiskene, og nå har de mistet dem – å se ødeleggelsene på anlegget er vanskelig, sier hun til Seattle Times.

Forskere har nå avvist at høye bølger kan være årsaken til det som skjedde. En av dem, Parker MacCready, en oseanograf fra University of Washington, sier bølgedata ikke støtter selskapets forklaring.

Han sier videre til Seattle Times at det ikke var spesielt store bølgehøyder, og at de faktisk var mindre enn hva som har vært vanlig de siste månedene.

Sammensatt
Nell Halse sa onsdag at de ikke vil diskutere påstandene til forskerne, og understreker samtidig at oppdretterne opplevde uvanlige ting.

Hun sa også at årsakene var sammensatt, og gikk bort fra tirsdagens pressemelding at det bare skyldtes høye bølger.

Cooke Aquaculture Pacific eier og driver åtte anlegg i state of Washington, og tre i det aktuelle området hvor et anlegg med ti nøter kollapset.