Forskningsprosjekt har som mål å produsere 120.000 tonn fiskefôr i året – basert på sagflis

Nyheter
0

Avfallsprodukter fra skogbruk kan omgjøres til klimavennlige proteiner for fiskefôr, ifølge forskningsinstituttet SINTEF.

Fiskefôr av plantebaserte ingredienser og marine råstoff fra villfisk er fortsatt det vanligste i Norge i dag. Det forskes imidlertid på alternative ingredienser som insekter, alger, genmodifisert raps, sopp og sekkedyr.

Ifølge forskningsinstituttet SINTEF, kan også sagflis inngå i et klimavennlig fôr. I en sak på instituttets nettsider skriver de at restprodukter fra skogbruket kan omdannes til proteiner som kan brukes i fiskefôr.

Reduserer utslipp
Bark, greiner, topper og sagflis er «avfallsprodukter» fra skogbruk. Gjennom et nytt EU-finansiert prosjekt kalt «SynoProtein», skal forskere utvikle en prosess for å omdanne karbonet i disse restproduktene til biokull – og en proteinkilde for fiskefôr.

Kan fisken like dette? Illustrasjonsfoto: Lars Sandved Dalen / NIBIO.

–  Prosjektet representerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig og effektiv proteinproduksjon. Ved å gjøre avfall fra skogindustrien om til verdifulle produkter for fiskefôrindustrien, bidrar vi til å redusere CO2-utslippene i begge næringene, sier SINTEF-forsker Liang Wang.

Hans forskerkollega Jan Hendrik Cloete mener også at dette vil gjøre Europa mindre avhengighet av å importere fôrråvarer.

«Etterspørselen etter alternative og mer bærekraftige fôrråvarer, som proteiner til fiskefôrindustrien, øker stadig. I dag produseres fiskefôr vanligvis av soyabønner, en prosess som ikke bare krever mye energi og fører til store  karbonutslipp, men også fører til betydelig arealbruk og forbruk av vann. En annen vanlig kilde er villfiskprotein, men denne ressursen er svært begrenset, uten å påvirke biologisk mangfold negativt», skriver SINTEF.

Vil oppskalere
– Ved SINTEF skal vi utvikle en prosess for å gjøre det gassformige biproduktet fra WAI Environmental Solutions’ produksjonsprosess for biokull fra sagbruksavfall om til noe nyttig. Dette vil gjøre oss i stand til å lage en sammensetning som kan brukes til å lage enkeltcelleprotein for mer bærekraftig fiskefôr, sier Cloete.

Den nye biobaserte prosessen er utviklet i samarbeid med elleve parter fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. I tillegg til SINTEF er Nofima, NORSUS og Skretting – Aquaculture Research Centre med fra Norge. Her fra sistnevntes forskningsstasjon på Lerang utenfor Stavanger. Foto: Skretting

Prosjektet vil først teste prosessene i laboratoriet, før de skalerer opp til et pilotanlegg. Innen 2033 har de satt seg som mål å ha fire fullskala anlegg, som kan gjenvinne 160.000 tonn sagbruksavfall og produsere 120.000 tonn fiskefôr hvert år – til en estimert verdi på 175 millioner euro.

Ifølge SINTEF har utfordringen med produksjon av enkeltcelleprotein basert på skogrester og lignende råvarer vært at mesteparten av produksjonen har involvert bakterier og gjær som vokser på organiske stoffer. Under disse prosessene brytes karbonforbindelsene i de organiske materialene ned, noe som resulterer i utslipp av CO2.

Nå tar forskerne en annen tilnærming, der proteinet produseres av bakterier som kan omdanne karbon til enkeltcelleprotein. Disse bakteriene har spesielle egenskaper: Noen av bakteriene vokser raskt og lager kun vann som biprodukt, mens andre bruker metan som kilde til energi.

Les også: Det «forbudte» fôret: – Laks blir ikke genmodifisert fordi den spiser en GMO-råvare