Forskningsprosjekt: Tok opp laks på opptil 12 kilo ved sluttuttaket

Nyheter
1230

Nordfjord Forsøksstasjon forsker på bruk av planteprotein i fiskefôr. Nylig ble det gjort et sluttuttak i forbindelse med med forskningsprosjektet.

Fôrforsøket har pågått siden 2011, og er et samarbeid mellom forsøksstasjonen, Veterinærinstituttet, Fishguard og fôrprodusenten Polarfeed. De har en konsesjon som løper til 2020. Nylig ble det tatt ut fisk på opptil 12 kilo i sluttuttaket – fisken har stått i sjøen siden august 2016, skriver Fjordenes Tidende (bak betalingsmur).

Prosjektleder Ole Bendik Dale i Veterinærinstituttet sier hovedkonklusjonen er at vegetabilsk protein likevel ikke egner seg like godt til fiskefôr som fiskemel.

– Jeg tror alle er enige i at det beste fôret for oppdrettslaks er lagd av fiskemel. Men vi har gjort framskritt med plantefôr, sier Dale.

I fjor tok Nordfjord Forsøksstasjon opp opp over 1.000 tonn laks. De to siste årene har det gitt et resultat på 15-16 millioner kroner. Penger som investeres i videre forskning.

– Det er en smart måte å forske på, siden forskningen blir finansiert av fisken vi selger i markedet, sier daglig leder og medeier Stig Bakke i Nordfjord Forsøksstasjon.

Bakke opplyser også til avisen at prosjektet Smart Salmon, et landbasert anlegg for produksjon av storsmolt, vil bygges kommende høst.