Forskere ved Havforskningsinstituttet (HI) blir beskyldt for å ha mottatt bestikkelser og ha levert bestillingsverk, etter at de konkluderte med at oppdrettere ikke er skyld i algeoppblomstringen.
«Gjennomgang av tall som viser hvor mye oppdrett det er i områdene som er eller har vært rammet av giftig algeoppblomstring viser at oppdrett trolig ikke er utløsende årsak», skrev blant annet HI i sin undersøkelse. Samtidig ble det understreket at det ikke kunne utelukkes at at utslipp av næringssalter fra anleggene kan forlenge oppblomstringen.
Kort tid etter kom beskyldninger om at forskerne må ha mottatt bestikkelser og at undersøkelsen var et bestillingsverk, skriver NRK. Det får forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Karin Kroon Boxaspen, til å reagere.
– Personlig liker jeg ikke å bli kalt verken lakei eller å bli beskyldt for å være kjøpt og betalt, sier hun til statskanalen.
Hun sier det var hun selv som tok initiativ til analysen, og at hun ikke har snakket med politikere eller departementet om dette.
Boxaspen sier videre at det er normalt at forskningsinstituttet beskyldt for å være «oppdrettsfiendtlig» i forbindelse med publisering av rapporter, og at reaksjonene i etterkant av algerapporten er litt uvanlig.
– Det er uvanlig å bli beskyldt for å være oppdrettsvennlig, for vi blir vanligvis beskyldt for å være det motsatte. Jeg er personlig ikke vant til det, sier hun.
Ifølge Boxaspen mottar forskere ved en rekke anledninger både beskyldninger og hets. Det bekrefter leder i forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, overfor NRK.
– Dessverre er det ikke uvanlig at forskere opplever hets. Det er typisk i saker der med krysspress mellom miljø og næringsinteresser, som laks, ulv og gruvedrift, sier Lind, som mener det er avgjørende at institusjonene har gode rutiner for å sikre full faglig frihet.