Pukkellaksens invasjon i nordnorske elver gir unike muligheter for forskerne.
Det har vært en eksplosiv økning av pukkellaks i norske elver og langs kysten de seneste årene.
I motsetning til «vår egen» laks, dør pukkellaksen etter gyting – som primært skjer i august. På sensommeren og høsten ligger det igjen mengder av død fisk i elvene.
Det har gitt forskerne ved Framsenteret en gylden mulighet.
Næringen går motstrøms
Normalt kommer næringsstoffer ned fra fjellet, og fraktes via elvene ut i havet. Hva skjer når laksen tar med seg næringsstoffene motsatt vei?
Den døde pukkellaksen gir forskerne sjansen til å finne svar på det.
– Vi vil se på hvordan økosystemet i og rundt elvene bruker næringsstoffene fra den døde fisken, forteller Kathy Dunlop.
Hun kom fra Skottland til Norge for seks år siden. Nå er hun forsker i Havforskningsinstituttet, og leder et av prosjektene i Framsenterets «Fjell til fjord«-program.
– Vi vet at flere typer dyr og fugler spiser pukkellaks. Nå kan vi også se om planter tar opp materialet fra den døde fisken, sier hun til iLaks.
I grenseland
I sommer og høst er de på feltarbeid i Grense Jakobselv og elvene rundt Varangerfjorden i Troms og Finnmark fylke.
Grense Jakobselv er spesielt godt egnet til å forske på pukkellaks, forteller Dunlop.
Fiskefeller er den mest brukte metoden for å fange pukkellaks. Siden elven ligger på grensen til Russland, er det ikke lov å sette feller i den.
Derfor er det heller ikke organisert tiltak på å ta ut pukkellaks fra Grense Jakobselv, og fisken får boltre seg fritt.
– Er det noe dere må tenke særlig over når dere skal gjøre feltarbeid så tett på Russland?
– Vi kan bare jobbe på den norske siden. Grensekommissariatet går sammen med oss og passer hele tiden på at vi holder oss innenfor grensene. De ordner alt det praktiske som har med dette å gjøre, svarer Dunlop.
Ny bjørnediett?
Fra bjørnen i øst til bjørn i skogen: I Alaska og Canada spiser bjørnen pukkellaks til den store gullmedalje, forteller Dunlop.
– Kanskje har bjørnen her også fått opp øynene for pukkellaksen? Det blir spennende å se, sier hun.
Langs elven i nord har forskerne satt opp viltkamera for å følge med på hvilke dyr som spiser fisken.
Snart skal hun sjekke kamerarullen for å finne ut om brunbjørnen er blant artene som har fått en ny rett på menyen.
Massiv invasjon
Pukkellaksen kan gjøre stor skade på det biologiske mangfoldet i Norge. Den er en art med høy risiko, ifølge Artsdatabankens liste over fremmede arter.
Så langt i år har mer enn 232.000 pukkellaks blitt fanget i norske elver, viser tall fra Miljødirektoratet. For en knapp måned siden hadde de fanget 72.000 individer.
Pukkellaksen spredte seg til Norge etter at det ble satt ut store antall for kommersielt fiske på Kolahalvøya i Russland på 1960-tallet.
Den femmede arten sprer seg raskt, særlig i nordområdene.
I en rapport fra 2020 slo Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VMK) fast at den sannsynligvis vil få negative konsekvenser for lokal laks og akvakultur, både langs kysten og i elvene.
VMK trakk frem at pukkellaksen produserer millionvis av yngel som vil kunne utkonkurrere yngel av annen laks om mat og plass, og spredning av smitte fra pukkellaks til både villaks og oppdrettslaks.
Rapporten ble gjort på oppdrag for Miljødirektoratet og Mattilsynet.