Luktgener og spillvann har kostet Danish Salmon et millionbeløp i ekstra utgifter og tapt omsetning, skriver den danske nettavisen Fødewarewatch.
Selskapet skulle egentlig ha slaktet sine første laks i oktober, men vanskeligheter med å rense vannet fra det landbaserte anlegget betyr at man først er klar til å slakte senere.
Trøbbel med betong
– Vi har ikke slaktet etter planen, og derfor er vår inntekt forsinket med et halvt år. Det har samtidig kostet noen millioner å løse problemene med å rense det saltvannet vi bruker i produksjonen, sier styreleder Ole Hatlebakk til FødevareWatch.
Frænamannen er storaksjonær i selskapet som driver verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for atlantisk laks i fergebyen nord på Jylland.
Danish Salmon hadde regnet med å være fullt produksjonsdyktig i november, men i løpet av høsten viste det seg at vannet som blir ført inn i betongtankene hvor laksene lever, var vanskeligere å rense enn en først hadde trodd.
Skrur ned produksjonen
– Det har overrasket oss alle, at det var så vanskelig å rense saltvannet. Det skyldes, at teknologien er så ny. Vi er dog kommet langt med prosessen, da vi nå kan fjerne cirka 95 prosent av næringsstoffene. Våre utfordringer er nå å få fjernet de siste cirka fem prosentene, og der er igangsatt forskningsprosjekter som skal bringe ytterligere fremskritt på dette område, sier Hatlebakk.
Problemene betyr samtidig at Danish Salmon har blitt nødt til å skru ned produksjonen, og at de omkring 150.000 laks i den første såkalte batch, som blir slaktet denne måned, derfor er mindre enn forventet.
Ifølge avisen er det vesentlig dyrere å produsere laks på land enn i sjø, men samtidig oppnås en kilopris som er syv til ni kroner høyere for fisken.