Forsert slakt sender lakseprisen videre nedover

Nyheter
1170

Tredje uke på rad med prisfall.

– Det er ned fem kroner. Uoversiktelig marked, men prisene har falt gjennom uken, sier en eksportør til iLaks.

– Driverne er at det sikkert blir tatt opp mer fisk på grunn av usikkerheten med alger. Hele situasjonen er ganske uoversiktlig. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi har såvidt begynt å handle. Vi kommer ikke til å handle så mye. Det er vanskelig å få kundene med seg. Det er ikke dagen en skal spekulere for mye. Vi legger oss litt lavere enn normalt, sier han.

Sprik
En annen eksportør understreker at det er store sprik på pris i markedet.

– 50-55 kroner på tre til seks kilo. Markedet ute er ganske fullt av fisk, sier han. – Det er der markedet ligger. «Norwegian Gannet» er på vei til Danmark med full båt, og det er ganske høy aktivitet hos de store.

– Her er mye småfisk. En ting er sikkert; 3-4 er ute å kjøre nå.

At lakseprisen skal ned er det ingen tvil om.

Defensive
– Det er ikke så mye som er avtalt. Eksportørene er meget defensive. Det er press på den mindre fisken. Press på alt egentlig. Folk får nok fisk, sier en importør.

– Jeg tipper mellom 50 og 55 kroner. Men snakker du med noen andre sier de fem kroner høyere, sier han, og legger til at det er brukbar avstand mellom bid og offer.

– Slaktebåten kommer inn til Danmark søndag, full båt, etter det jeg hører, sier han. Det betyr 600 tonn laks, tilsvarende 30 lastebillaster å plassere i markedet.

iLaks’ industrikilder skisserer følgende prisleie (til oppdretter) for levering neste uke:

  • 50-54 kroner 3-4 kilo
  • 52-56 kroner 4-5 kilo
  • 54-61 kroner 5-6 kilo