Holviks klare standpunkt er, ifølge Hegnar.no, at dagens utforming av formuesskatten diskriminerer norske eiere.
– Over tid bidrar den til at norske bedrifter selges ut av landet. Det er svært uheldig i en tid med økt proteksjonisme blant mange av våre handelspartnere. En bedrift som i dag eies av en norsk eier bosatt i Norge, må hvert år betale formuesskatt for verdien av bedriftens produksjonsmidler, skriver Holvik i sin seneste månedsrapport.
Kostnad
– En norsk eier må legge inn kostnaden forbundet med formuesskatt i kostnaden ved å eie bedriften. Denne kostnaden slipper en utenlands eier. Neddiskontert formuesskatt på bedriften blir dermed en ekstra kostnad en norsk eier må betale for en bedrift, og den utenlandske eieren kan derfor by mer for bedriften – alt annet like, legger hun til.
Sjeføkonomen viser til en kronikk styreleder i SpareBank 1 SMN, tidligere EWOS-sjef Kjell Bjordal, skrev i Adresseavisen tidligere i år om det omfattende salget av norske bedrifter til utlandet.
– Alle de tre globalt ledende fôrselskapene, EWOS, Skretting og Biomar er solgt ut av landet. Det samme er avlsselskapet AquaGen og Salmobreed, som har eierskapet til den videreutviklede nordatlantiske laksen. Pharmaq, som er verdensledende på vaksine til fisk og har bidratt til at laks er den første industrielle husdyrproduksjonen i verden uavhengig av antibiotika, er også solgt, lister Holvik opp.
Eid av utlendinger
Hun skriver at 30-40 prosent av den evigvarende retten til å drive havbruk langs norskekysten er eid av utlendinger.
– Gevinsten av salgene har typisk gått inn i et allerede opphetet eiendomsmarked, blant annet for å spare formuesskatt. Svakhetene i skattesystemet er velkjent. Det er på høy tid at vi reiser debatten om norsk eierskap i lys av den debatt som nå føres i våre naboland, fortsetter Holvik.