Startet ny bedrift etter 20 år i Preplast: – Vi har hatt en avklaringsrunde, vi har ikke til hensikt å komme i konkurranse-situasjon

Nyheter
1996

Kåre Vevang (68) sluttet i stillingen som daglig leder for Preplast, 20 år etter han kom til bedriften. Nå har han startet opp Eide-firmaet Aqua Innovasjon. 

– Det kom nok som en liten overraskelse på dem at jeg startet opp denne bedriften, de trodde jeg ville starte et lite firma som snekker. Vi har hatt en avklaringsrunde, vi har ikke til hensikt å komme i konkurranse-situasjon. Markedet er stort, så det er nok å gjøre. Det bygges over en lav sko, og det er arbeid til alle.

Det sier Kåre Vevang til iLaks, som forøvrig opplyser at han fortsatt har aksjer i nettopp Preplast.

Aqua Innovasjon som ble stiftet 1. august, skal hovedsakelig drive med produktutvikling, prosjektering og bygging av prototyper for leverandører i oppdrettsbransjen.

Vevang forteller at enkelte av tjenestene til Aqua Innovasjon, tilbyr også hans gamle arbeidsgiver Preplast. Han legger derfor ikke skjul på bedriftene derfor vil krysse veier i blant, men han lover at han ikke skal «headhunte» noen fra Preplast.

– Jeg kommer aldri til å hente folk fra Preplast uten at de søker selv. Hvis vi søker etter folk, og det kommer søknader fra ansatte i Preplast, så blir de vurdert på linje med andre søkere. Når det gjelder prosjektering og den siden, så ser jeg litt i andre retninger, jeg ser etter folk som har erfaring fra prosjektering og ikke minst topp tegnekompetanse, forklarer han.

Bedriften har i dag to ansatte, Vevang selv og Frank Løseth. Sistnevnte kom fra stilling som produksjonssjef i Preplast, og er nå ansatt som produktutvikler i Aqua Innovasjon.

– Frank er en meget flink kar med tegning og modellering. Jeg er av den gamle skolen, brukte tegnemaskiner og stort tegnebrett. Jeg så at han hadde kvalifikasjoner og anlegg for mer enn det å være produksjonssjef. Vi er et bra team, sier Vevang.

Håper på ekspansjon
Men det var ikke en selvfølge at Kåre Vevang skulle starte på noe helt nytt. Han var så smått innstilt på å tre inn i pensjonistenes rekker, da han fikk en telefon fra Norwegian Fishfarming Technologies (NOFITECH).

– Jeg er heldig som har god helse og et godt humør, samt mye arbeidslyst. Da jeg tenkte å trappe ned i arbeidslivet, mente jeg at jeg var litt for sprek for å være pensjonist. Så ble jeg oppringt av NOFITECH, og de spurte om jeg kunne ta på meg oppgave med produktutvikling. Jeg var ikke så gira i starten, men etterhvert tenkte jeg det kunne være interessant med nye produkt og utvikling.

Kort tid etter takket han ja, og etter etableringen av bedriften gikk han ut i markedet for å finne et lokale for bedriften.

– Vi jobbet og sonderte muligheten for et lokale, og det gikk for så vidt greit. Et stort verksted som et busselskap eide tidligere stod ledig. Det var et egnet lokale på 250 kvadratmeter til verksted. I tillegg har vi 50 kvadratmeter til kontor, garderobe og spiserom. Det er en brukbar lokalitet i en oppstartsfase, sier han.

Produksjonslokalene til Aqua Innovasjon. FOTO: Aqua Innovasjon

Men han håper og tror behovet for et større lokale vil komme etterhvert.

– Vi håper at det skal bli en ekspansjon, vi leier bare en tredjedel av verkstedlokalet. Utleier har vært velvillig, og de legger til rette for oss. Men vi får se hvor egnet det blir, og hvor mye vi ekspanderer. Vi har jo et budsjett på at vi skal ha seks millioner kroner i omsetning i 2018, og slår det til, kan det bli vel trangt der vi holder på i dag. Vi skal også kanskje ansette 1-2 personer til, men igjen, det spørs hvordan det slår til, sier han.

I dag er hovedkunden nettopp NOFITECH, som driver med prosjektering og bygging av settefiskanlegg.

Vurderer patent på produkter
Nylig mottok Aqua Innovasjon 100.000 kroner i fra det kommunale næringsfondet i Eide kommune.

I vedtaket skrev næringsfondets saksbehandler Ove Silseth: «Landbasert oppdrett er en framtidsrettet næring, et segment som det bør være mulighet for å skape solide bedrifter innenfor, og med den bakgrunn initiativtakerne har skulle alt ligge til rette for å lykkes.»

– I dag leverer vi deler for postsmolt produksjon på land, men har som mål å utvikle løsninger tilpasset for matfiskproduksjon på land, skriver Frank Løseth i en e-post til iLaks.

Vevang bekrefter.

– Vi tror en større en del av matfiskproduksjon kommer til å bli i anlegg på land. Vi er såpass ambisiøs at vi har både kunnskap og erfaringen med prosjekteringskompetanse, at vi er i stand til å utvikle og videreutvikle et produkt som kan brukes på landbasert på matfiskoppdrett. Vi skal komme dit hen, fastslår han.

– Det ble nevnt i en e-post fra dere at dere har planer om å lage en egen serie med produkter for oppdrettsnæringen. Kan du utdype dette?

– Vi har planer og jobber med å lage helt nye produkter, som ikke bare kan brukes i settefiskanlegg, men også i andre sammenhenger. Jeg vet jeg er litt diffus nå, men det er produkter vi har begynt å vurdere om vi skal søke patent på. Det er helt nye produkter. Det gjør at det blir interessant, sier Vevang relativt hemmelighetsfull.

Ambisiøs
Vevang angrer ikke på at han startet en ny bedrift, tvert imot.

– Det er faktisk den artigste delen av min yrkesaktive karriere som jeg har akkurat nå. Det er veldig interessant å drive med produktutvikling. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Hver morgen diskuter vi nye produkt og løsninger før vi går løs på det praktiske.

Han har tro på at de skal lykkes med å vokse, og har et konkret mål for bedriften det første året.

– Vi har som mål å ha et plussresultat første året.

– Hvor står dere i 2020?

– 2020, det er om to år. Da tror jeg at vi har doblet produksjonslokalet, vi har i hvert fall mer enn doblet arbeidsstokken, og tror vi begynner vi å bli en anselig aktør i markedet, avslutter han.