Fôrleverandør misbrukt i svindelannonse: Mann betalte tusenvis av kroner for å få en jobbsøknad behandlet

Nyheter
736

Personer har mottatt falskt tilbud om jobb ved Cargill i Norge.

Tidligere denne måneden sendte Det norske generalkonsulatet i St. Petersburg en e-post til fôrleverandøren Cargill, der de informerte om at de hadde mottatt en henvendelse fra en person, som etter alt å dømme hadde blitt utsatt for svindel i form av falskt tilbud om jobb ved Cargill.

Ifølge generalkonsulatet hadde en mann i Usbekistan, etter anvisning fra en annen person med norsk mobilnummer, sendt 470 dollar (nærmere 4.400 kroner) for å få en jobbsøknad behandlet.

– Senere har han innsett at han trolig er blitt utsatt for svindel, skriver generalkonsulatet i e-posten til Cargill.

iLaks har forsøkt å ringe det norske nummeret som er nevnt i e-posten, men det er ikke lenger i bruk.

Russisk kvinne også forsøkt svindlet
Dette er ikke for øvrig den første henvendelsen generalkonsulatet har mottatt i samme sakskompleks. Også i mars ble de kontaktet av en person, denne gangen en russisk kvinne, som opplyste om at hun hadde søkt om jobb for Cargill i Norge etter en angivelig stillingsannonse på et rekrutteringsnettsted.

Ifølge konsulatet hadde hun fått en positiv respons på søknaden, men denne gangen ble svindelen stoppet i tide. Kvinnen ble mistenksom da hun ble bedt om å overføre et pengebeløp for at søknaden skulle bli behandlet formelt, og hun henvende seg derfor til generalkonsulatet med spørsmål om det kunne dreie seg om svindel.

I annonsen, som fortsatt er aktiv i dag, søkes det etter arbeidere i en fabrikk hos Cargill i Norge. Lønnen er ifølge annonsen 15,5 euro per time med 40 timers jobbuke. Også her oppgis det et norsk nummer til en person, som angivelig er bosatt i Oslo. Når iLaks prøver å ringe nummeret, får vi beskjed at det er blokkert for innkommende samtaler.

Hanne Dankertsen. PRESSEFOTO: Cargill

– Beklagelig
Kommunikasjonssjef Hanne Dankertsen i Cargill bekrefter svindelsaken overfor iLaks.

– Her har dessverre både arbeidssøkere og vi blitt utsatt for svindel i form av falske jobbannonser, og det er beklagelig for dem det gjelder. Vårt selskapsnavn har blitt misbrukt uten av vi har vært involvert. Vi har underrettet vår sikkerhetsavdeling og vil ta de nødvendige grep for å unngå å bli utsatt for noe liknende igjen, skriver Dankertsen i en e-post.

Hun legger til at de ikke kjenner om det er flere som har blitt forsøkt svindlet. På spørsmål om saken er anmeldt, svarer hun:

– Vi vurderer hvilke tiltak vi vil gjøre.