Forhandler med norske verft om å bygge denne

Nyheter
0

Salaks’ storsatsing FjordMax nærmer seg realisering. Prislappen er på mer enn en halv milliard kroner.

– Vi har nå startet forhandler med flere verft for byggingen. Noen har vi ikke gått videre med og noen har vi fortsatt med. Vi regner med å stå igjen med tre-fire verft som vi forhandler med til slutt, sier Odd Bekkeli til Folkebladet.

I forrige uke var han og andre medlemmer av Salaks-ledelsen på SINTEF i Trondheim for å teste modeller av FjordMax.

Semilukket
FjordMax er semilukket, fullintegrert og rømningssikker oppdrettsplattform der alle operasjoner skjer innenfor én plattform. Den vil ha en triangulær bærende konstruksjon i stål med tre produksjonsenheter, der hoveddimensjonene er 165 meter lengde, 153 meter bredde, 6 meter høyde. Produksjonsenhetene har en diameter på 66 meter. Investeringskostnadene for prosjektet er estimert til 544 millioner kroner.

– Det kan godt hende at norske verft får jobben. Men det er for tidlig å si nå, sier prosjektleder for FjordMax, Karl Erik Bekkeli.

Karl Erik Bekkeli. FOTO:: Spire/Gratangen kommune

Salaks søkte om ni utviklingstillatelser til gjennomføring av FjordMAX-prosjektet i juli 2017. Søknaden ble avslått av Fiskeridirektoratet i oktober 2018, med begrunnelse om at direktoratet vurderte at konseptet ikke oppfylte kravet om betydelig innovasjon.

Seks utviklingskonsesjoner
Salaks påklaget vedtaket, og fikk like før jul 2019 innvilget seks utviklingstillatelser for FjordMAX.

– Når det blir avklart hvem som skal bygge tar det mellom 20 og 26 måneder før den er i drift. De raskeste har estimert omkring 20 måneder fra de starter til den er i Salangen, sier Karl Erik Bekkeli.