Foredlingsbedrift om vinterens utfordringer: – Vi har hatt permittering én dag

Nyheter
0

Filetfabrikken startet opp i splitter nye lokaler i november 2023.

I slutten av mars hadde lakseprisene falt med rundt 11 prosent. Samtidig har andelen produksjonsfisk (skadet fisk med sår og deformasjoner) blitt mye lavere enn fjorårets rekordnivåer. Produksjonsfisk er en del av ingrediensene til foredlingsbedriftene.

Daglig leder i Filetfabrikken, Stian Møller Kirkhus, har fått kjenne på markedssvingningene. Hittil har det gått rimelig bra.

– Vi har hatt permittering én dag, 3. januar i år. Dette med bakgrunn i mangel på råstoff som følge av uvær og stengte veier. Da var 61 ansatte permittert, forteller han til iLaks.

Økt etterspørsel etter filet
I vinter har det vært et helt annen utvikling enn i fjor. Mens det svinger i leveransene på fisk har det vært forutsigbarhet på kundesiden. Det bekymrer ikke Kirkhus.

– Våre kunder har stort sett lengre kontrakter på salgssiden, uavhengig av råstoffets beskaffenhet, opplyser Kirkhus.

– Så vi har sett en økning i volum fra 2024 til 2025 på bakgrunn av økt etterspørsel etter filetprodukter fra Norge, legger han til.

Filetfabrikken er en del av Blue Resource Group, tidligere kjent som Villa Seafood Group, som gjennom flere selskaper driver med produksjon, bearbeiding og salg av sjømat.

Les også: – De som normalt leverer til oss har i sum hatt mer enn det vi klarer å ta unna

Kundene krever norsk
Det er ikke tillatt å eksportere produksjonsfisk før den er feilrettet i Norge. De senere årene er det bygget opp kapasitet i Norge for å håndtere dette.

Filetfabrikken holder til på Hagan, nord for Oslo. De tok i bruk sine nye fabrikklokaler i november 2023. Ifølge Kirkhus har de hatt god kapasitetsutnyttelse.

– Vi ligger uke for uke tett opptil kapasitetsutnyttelsen for fabrikken, forteller han.

Polen er det største mottakerlandet for fisk som skal foredles. Mange norske aktører eier, eller samarbeider med polske fabrikker. Dette er ikke noe Filetfabrikken og Kirkhus bekymrer seg for.

– For våre kunder er det viktig å selge et norsk produkt bearbeidet i Norge, sier Kirkhus.