Meland var med da de første forsøkene med utsett av laksesmolt skjedde på Lovund og i Herøy tidlig på 1970-tallet. Yrkeslivet brukte han på å bygge opp familiebedriften Lovundlaks AS.
Til høsten er planen at sønnen Jacob skal overta tøylene i bedriften på Lovund med 13-14 ansatte og tresifret millionbeløp i årlig omsetning. Men helt slutt blir det ikke fra en dag til en annen.
– Det blir vel en glidende overgang. I denne bransjen er det mange detaljer å sette seg inn i for den som skal overta, sier Meland, som fylte 75 år tidligere i år.
Lus koster
Lovundlaks har fire matfiskkonsesjoner i full drift, og omsatte i fjor for 111,5 millioner, mot 143 millioner året før. Netto satt Meland-selskapet igjen med 27 millioner i fjor, mot over 61 millioner året før.
Av fjorårets overskudd henter eierselskapet Meland Eiendom AS ut 15 millioner i konsernbidrag. Meland Eiendom vil etter dette sitte med nærmere 200 millioner «på bok» (egenkapital), hvorav nærmere hundre millioner er kontanter.
Hans Petter Meland forklarer en del av nedgangen i fjor, fra året før, med økte kostnader knyttet til kampen mot lakselusa. Meland anslår at lus koster selskapet fem-seks kroner per kilo produsert fisk i form av fjerning av lus, sammen med myndighetspålagte restriksjoner i produksjonen.
Fet bonus
Meland har fått med seg at konkurrenter rundt omkring for tiden betaler tilsvarende et par gode månedslønner i bonus etter fjorårets jubelår. Nova Sea betaler for eksempel 95.000 kroner i en resultatavhengig bonus til alle ansatte etter 2014-resultatet.
Meland vil ikke være noe dårligere.
– Alle våre ansatte har en bonus, likt med naboanleggene, innlagt i sin faste lønn. Det vil si at om det går dårlig med driften et år, så mister de ikke bonus, sier den avtroppende laksegründeren.
I tillegg bruker bedriften rundt en halv million i året på kulturtiltak på steder der bedriften har virksomhet.
Smolt
Lovundlaks AS er medeier i Sundsfjord Smolt AS (16,3 prosent), som igjen eier det kommende storanlegget, Helgeland Smolt AS i Rødøy. Meland-naboen Nova Sea eier tre firedeler av de to smoltprodusentene.
– Vi gjør ikke dette bare for å sikre oss egen smolt. Vi vil være med på bygdeutvikling, sier Hans Petter Meland.