– Folk vil tilgi oss for rømninger, lakselus og sykdom. Men kun hvis vi fikser det

Nyheter
1044

The Global Salmon Intiative, en sammenslutning mellom en rekke av verdens ledende lakseprodusenter, ser lukrative muligheter, men også fallgruver, i årene som kommer.

– The future’s so great I gotta wear shades.

Avrim Lazar fisker opp et par svarte solbriller fra dresslommen. Den canadiske GSI-direktøren er så trygg på en lysende fremtid for oppdrettslaksen at han holder sitt innlegg under Sjømat Norges årskonferanse med solbrillene på nesen.

Gap
– Det er et gap mellom fremtidig etterspørselsvekst og matindustriens evne til å levere. For oppdrettsnæringen er dette en enorm mulighet, sier han.

– Men det kan stoppes av forurensning, grådighet, omdømme og bærekraft, skynder han seg med å legge til.

– Vi må fortjene vår fremtid. Det er en vidunderlig mulighet. Men for å kunne gripe den er vi avhengige av tre ting. Innovasjon, tillit og å lære hvordan vi skal samarbeide.

Tilgi
– Folk vil tilgi oss for rømninger, lakselus og sykdom. Men kun hvis vi fikser det, mener han. – Å kunne fikse dette fort er avgjørende for vår omdømmekapital – den tilliten vi er avhengige av for å kunne produsere.

NHO-organisasjonen Sjømat Norge ser fremover under dagens årskonferanse i Ålesund. Evnen til å kunne øke produksjonen av sjømat er essensiell for å kunne betjene den proteinetterspørsel en vet vil komme i årene frem mot 2030 – og videre.

– Vi er en del av svaret, sier Lazar, før han fremhever paradoksene som industrien må forholde seg til: – Vi vurderes for det vi gjør. Men vi anses for å være en del av problemet. Vi vurderes som den nye trussel. En hindring. Vi i GSI trekker gjerne frem at vi (lakseoppdrett – red. anm.) er den mest effekive måten å produsere protein på. Men vi er en ung næring, så vi må forholde oss til en høyere standard.

Kake
– For å lykkes her trenger du transperans. Vi må fortelle vår histore med integritet.

Lazar advarer samtidig markedsaktørene mot å sloss med hverandre eller andre protein- eller matprodusenter.

– Det er alltid lettere å få mer kake hvis du øker kakens størrelse – ikke ved å sloss for ditt kakestykke. Du vil øke inntjeningen ved samarbeid og økt markedsstørrelse foran å kjempe mot andre, forklarer han.

– For å sikre deg en god fremtid, må du lage den, skape den, du må fortjene den. Og dere må jobbe sammen, sier Lazar i sin sluttappell til norske lakseoppdrettere.