Flere veivalg til fôring gjennom utfordrende vintersesong

Nyheter
0

Vinteren, med kalde vanntemperaturer og krevende værforhold, kan være utfordrende for fiskevelferden. Laksen blir mer sårbar grunnet redusert hastighet på alle fysiologiske prosesser, inkludert fordøyelse og immunforsvar under kalde temperaturer. Å sikre et fôr som gjør viktige næringsstoffer lett tilgjengelige for fisken, kan bidra til at laksen tåler disse utfordrende forholdene bedre.

Mange oppdrettere opplever manglende appetitt hos fisken i den kalde vintersesongen. Når temperaturen er spesielt lav kan fisken nærmest slutte å spise, og samtidig møter fisken også alvorlige utfordringer i form av vintersårbakterier som er mer aktive i kalde temperaturer, og kan føre til store utbrudd av sår i et anlegg.

Gjennom vinteren er det avgjørende at fisken er i form til å bekjempe stress og sykdom. En måte å øke robusthet hos laksefisk er å sikre at fôret har tilstrekkelige og veldokumenterte næringsstoffer som EPA og DHA, samt antioksidanter, mineraler og nukleotider. Det er også viktig å sikre at fôret er velsmakende og lettfordøyelig, slik at de helsefremmende næringsstoffene spises av fisken og utnyttes optimalt.

Tilpasse seg
– Det er mange grunner til at krillmel er en interessant ingrediens i laksefôr i vinterhalvåret, sier Marianne Nergård, Produktdirektør for QRILL Aqua i Aker BioMarine, i en pressemelding.

– Kaldt vann er en naturlig del av laksens liv i havet, og den vil tilpasse seg kulde ved å spise mindre og bremse ned biologiske prosesser som en naturlig del av livssyklusen. Men forholdene i oppdrett er litt annerledes enn i havene. I oppdrettsanlegg er smittepresset høyere, og fisken må tåle utfordringer som lusebehandlinger og andre påvirkninger som gjør den sårbar for infeksjoner. Under slike forhold trenger fisken tilgang til næringsstoffer som støtter immunforsvaret under disse forholdene, samt vekst og vevsregenerering etterpå, legger hun til.

Fordøyeligheten
For å sikre en fisk som er sunn og vokser er det viktig å få fisken til å spise fôr, også gjennom vinteren. Krillmel som næringskilde i akvafôr, har effekter som fører til økt appetitt. Krillmel inneholder også et bredt spekter av næringsstoffer som er viktige for immunforsvaret, samt for celle- og vevsfornyelse, inkludert mineraler, vitaminer, proteiner, nukleotider og antioksidanter.

I tillegg inneholder krill høye nivåer av EPA- og DHA-fettsyrer i tilgjengelig fosfolipidform, som igjen sikrer at de brukes til å støtte celler og vev, i stedet for å bli brukt til energi. Fordøyeligheten og sammensetningen av protein i krillmel er også god, og tilfører laksen mange av byggesteinene den trenger for å danne nye celler og vev.

– Det er på bakgrunn av dette vi ser på krillmel som en god sammensetning for å sikre appetitt og ernæring til laksefisk og annen oppdrettsfisk i de utfordrende vintermånedene, avslutter Nergård.