Flere salmonellautbrudd fra sushi i USA

Nyheter
853

Sushi er blitt like vanlig som Turkey Club Sandwich. Bentobokser av sushi har blitt allestedsnærværende i supermarkeder, kiosker, delikatessebutikker, sykehuskafeer, universitetskantiner, skriver Fortune.

Men denne sommeren har sett flere utbrudd av salmonella fra å spise rå tunfisk. Det reiser spørsmålet: Hvor trygt er det å spise sushi – spesielt når det kommer fra en kiosk på hjørnet?

Lavkalorialternativ
Siden 2012 har Centers for Disease Control and Prevention rapportert at sushi laget med frossen tunfisk har vært knyttet til to store utbrudd av salmonella. Det første, i 2012, gjorde 425 mennesker syke. I år har sushi, ifølge Centers for Disease Control and Prevention, vært ansvarlig for sykdomsutbrudd for 62 mennesker i 11 delstater.

Amerikanerne har kommet til å se sushi som et sunt lavkalorialternativ til kjøtt og karbohydrater, og forbruket av har sushi økt 28 prosent på bare fire år, 2010-2014, ifølge Statistisk Brain Research Institute. Dagligvarebutikker omsatte sushi for 704,6 millioner dollar i 2014, en økning på 13 prosent fra året før, ifølge Nielsen Homescan Forbruker Fakta.

– Sushi har blitt nærmest et amerikansk måltid, sier Trevor Corson, forfatter av The Story of Sushi: An unlikely saga of raw fish and rice. – Det har gått gjennom litt av en evolusjon, legger han til.

Tunfisk
Ved å kapitalisere på vårt ønske om praktiske, men likevel flere etniske retter har matvareprodusenter begynt å distribuere sushi mer allment. Fuji Food Products, en av de største tilbyderne av pakket sushi, distribuerer sushi til mer enn 6.000 butikker over hele USA. Andre selskaper som Advanced Fresh Concepts (AFC) har franchises som utdanner sushikokker til å jobbe i sushibarer i drugstores, selskapskantiner, supermarkeder og universiteter.

I år var to salmonellasaker i Minnesota knyttet til krydrede tunfiskruller kjøpt på en matbutikk og en kafeteria. Ifølge CDC ble en rekke av de mer ettertraktede yellowfin tuna sporet til AFCs franchisetakere i dagligvarebutikker.

Karen Neil, en medisinsk epidemiolog hos CDC, sier det er ingen bevis for at pakket sushi har høyere risiko enn restaurantsushi.

Lang produksjonsprosess
– De kjøler det der de lager det, de setter det inn i isolerte tette bokser med pakker av is, og de gir det en en dags holdbarhet, sier Pete Snyder, en ernæringsforsker som nå konsulterer for daglivarekjeder. Men teoretisk sett, jo flere trinn i en matbehandling, jo mer sannsynlig vil det være å bli forurenset.

– Alle våre matvarer i USA, inkludert sushi, går gjennom en svært lang produksjonsprosess, og i denne prosessen er det mulighet for forurensning av mat, sier Neil. – Salmonellaforurensning ble innført et sted langs denne kjeden, sier hun.