– Flere bein å stå på gir bedre margin over tid

Nyheter
1033

På Havbrukskonferansen i Oslo onsdag, var flere utenlandske bransjeaktører invitert til å både presentere seg selv og tenke framover.

En av dem var canadiske Cooke Aquaculture, der visepresident finans, Peter Buck, fortalte om selskapets historie og suksesser. Cooke er den eneste store nord-amerikanske aktøren i oppdrettsnæringa.

Integrert
Han la vekt på betydningen av å ha mange bein å stå på. Cooke har tatt over bedrifter og nisjer flere steder i Amerika og Europa, og gjør «alt» innenfor eget system.

– Fordi vi har bein i mange leirer, har vi en mer stabil EBITDA. Vi topper ikke like mye på oppturen for de som kun høster og selger laks, men over tid har vi en langt høyere EBITDA enn norske aktører, sa Buck.

Høy ferskhetsgrad
Cookes kjernemarked er USA, og der er det to ting markedet bryr seg om, ifølge Buck:
– Fersk fisk og kvalitet er det viktige. Vi kan levere fisken ferskere enn aktører fra andre deler av verden. Og vi får betalt for premium fersk fisk, viser det seg, sa han.

Cooke slakter heller ikke i tide og utide.
– Vi høster og slakter kun etter ordre. Hvis vi ikke har bestillinger eller prisene er dårlige, lar vi fisken ligge i havet, sa Peter Buck.