Anført av storfiskene Lerøy og Sjór, ble 2022 er tøft år for landets lakse- og ørreteksportører.
Big is beautiful. Slik har det gjerne vært i dette segmentet. Landets største eksportør av laks og ørret, Lerøy Seafood (tidligere kjent som Hallvard Lerøy), har over tid gjort det skarpt på kjøp og salg. EBIT-marginer på 2,2 prosent i perioden 2007-2021 lar seg høre. Men i 2022 maktet Lerøy-selgerne kun å oppnå en driftsmargin på 0,7 prosent. Lerøy, som selger en lang rekke fiskearter, omsatte for 21 milliarder kroner ifjor.
Enda verre gikk det for en annen storfisk, Sjór, tidligere kjent som Ocean Quality. Sjór omsatte for 5,7 milliarder kroner og tapte 98 millioner kroner, i stor grad på ugunstige fastprisavtaler.
«Prisutviklingen ble en utfordring for markedsarbeidet, spesielt i Horeca-segmentet. Selskapet hadde ved starten av året høy kontraktsdekning på prisnivå som viste seg å være godt under referanseprisene på Nasdaq-indeksen», heter det i årsberetningen til Sjór.
Eksportselskapet er heleid av Bremnes Fryseri, etter at det eiermessige samarbeidet med Grieg Seafood ble avsluttet året før.
Under en prosent
Disse to storaktørene veier tungt i utvalget av eksportselskaper – på samlet salg og resultat.
Totalt omsatte de 25 selskapene som har fremlagt sine regnskaper for 62,7 milliarder kroner. De oppnådde en gjennomsnittlig driftsmargin på 0,99 prosent.
Det er den laveste oppnådde driftsmargin som er registrert siden iLaks begynte sin oversikt i 2007. Det er naturligvis også det første året der gjennomsnittet synker under en prosent i eksportmargin.
Lyspunkter
Men selv om gjennomsnittet ble lavt, var det flere lyspunkter å spore i regnskapene.
Mellomstore aktører som Ocean Supreme og Ice Seafood oppnådde historisk gode tall i 2022, med driftsmarginer på henholdsvis 4,7 prosent og 4,3 prosent. Også Wannebo International (3,9 prosent), Fram Seafood (3,3 prosent) og den rendyrkede ørreteksportør Firda Seafood (3,0 prosent) gjorde det solid.
Mest lønnsom av de norske lakse- og ørreteksportørene i 2022 var imidlertid den Ålesund-baserte eksportmyggen Orion Seafood, med en driftsmargin på 4,8 prosent. Det var basert på en samlet årsomsetning på beskjedne 18,6 millioner kroner.