Per Grieg jr. var med og startet det som senere ble Grieg Seafood for 25 år siden. Gjennom en rekke oppkjøp endte selskapet opp der det er i dag, med to regioner i Norge, en på Shetland og en i Canada.
Resultatene i fjor ble svake, på tross av stigende laksepriser. For hele 2015 endte oppdrettsselskapet med minus 9 millioner i resultat før skatt.
Det er styreleder Per Grieg. jr. ikke fornøyd med.
– Fjerde kvartal i fjor var utfordrende, spesielt på Shetland. Sammen med andre hendelser, gjorde det at det ble et vanskelig år, sier han til Sysla.
Føre var
Hendelsene han viser til er blant annet virussykdom i Rogaland og høy dødelighet i Canada på grunn av lave oksygennivåer. I Shetland førte algeoppblomstring til skader på gjellene til laksen, noe som igjen gikk ut over veksten.
Fakta
- Grieg Seafood har oppdrett av fisk i fire regioner: Rogaland, Finnmark, British Columbia og Shetland.
- De fire regionene er omtrent like store, og produserer rundt 20.000 tonn laks i året.
- Hovedkontoret ligger i Bergen.
– Nå jobber vi med å ta ned risikoen i disse regionene og unngå den type hendelser. Det gjør vi blant annet ved å bruke kompetanse fra de andre regionene. Vi må bedre mulighetene til å være føre var, sier Grieg.
– Må ha nye verktøy
Han var onsdag på en konferanse der gründere innen havbruksnæringen presenterte seg for potensielle investorer, i regi av Connect Cleantech.
En av dem som presenterte selskapet sitt, var Karin Pittmann, FoU-ansvarlig i Quantidoc.
Selskapet har utviklet en metode for måling og overvåking av fiskens slimlag, som igjen kan si noe om helsetilstanden.
– Det er akkurat den type kompetanse vi trenger. Vi må ha nye verktøy for å takle de biologiske utfordringene, sier Per Grieg jr.
Satser på rognkjeks
Han mener det er viktig å få bukt med de ulike fiskesykdommene.
– Det er utviklet mange gode vaksiner, men vi er ikke kommet så langt som vi hadde håpet. All lakselusen er en indikasjon på at fisken ikke er frisk, og ved å unngå sykdommer, kan vi unngå luseproblemene i større grad, sier han.
Grieg Seafood jobber nå med å finne avlusningsmetoder som er bærekraftige. Lusespiseren rognkjeks er ett av svarene. Grieg-gruppen er nemlig majoritetseier i Ryfylke Rensefisk, som har drevet med oppdrett av rognkjeks siden 2011.
– Vi er en av landets største produsenter av rognkjeks. Det er en vesentlig del av løsningen, sier Grieg.
– Godt marked
Oppdrettsselskapet gjør nå flere grep for å få bukt med utfordringene i de ulike regionene, og for å få opp produksjonen. Selskapet produserer i dag bare 70 prosent av det de har kapasitet til.
– Grepene vi gjør varierer fra region til region. I Finnmark innebærer det alt fra brakklegging bedre utstyr. I Shetland vil vi dekke lokalitetene med egenprodusert rognkjeks og luseskjørt. Vi vil bort fra hydrogenperoksid som lusebehandling, det er ikke bra for fiskens helse, sier Grieg.
- Les også: Se alt de gjør for å knekke lakselusen
Styrelederen betegner utsiktene fremover som gode og spennende.
– Det er et godt marked, og vi har fått mer kunnskap om hvordan vi skal redusere risikoen, sier han.