Fjoråret ble det nest beste året i Lovundlaks sin historie: – Kan si vi traff godt

Nyheter
0

Utbytte og konsernbidrag på 400 millioner.

Driftsresultatet ble på 223,8 millioner kroner. Selskapet økte slaget av laks med 42 millioner kroner til totalt kroner 652,2 millioner kroner i 2020.

– Resultatene for 2020 er det nest beste i selskapets historie, sier Jakob Palmer Meland.

Det er avsatt utbytte til morselskapet på 225 millioner kroner basert på årsresultatet for 2020. Det er også satt av et konsernbidrag på 175 millioner kroner basert på et årsresultat på 368,5 millioner fra 2019. Det året var derimot finansinntektene på nær 140 millioner mer enn i 2020.

– Vi traff godt
– Lovundlaks gikk inn i 2020 med mye fisk i sjøen og hadde et betydelig slakteuttak når prisene nærmest var på all time high i første kvartal, sier økonomileder Kjetil Fjellgaard (30) til iLaks.

Kjetil Fjellgaard er økonomileder i Lovundlaks.

Selskapet mener god drift og biologi er hovedårsaken.

– Vi hadde gjort de fleste sikringer ved inngangen til året, men det er riktig at vi brukte de gode prisene i Q1 til å sikre en del ekstra volum for reståret, sier Fjellgaard.

– Det var relativt svake priser gjennom hele andre halvår, men sammen med de prisavtalene vi hadde gjort og fokus på drift og kostnader, kan vi si vi traff godt, konkluderer Fjellgaard.

God biologi
– I et år med corona må vi si oss veldig fornøyd med de resultatene vi har oppnådd. Det vitner om en god biologisk produksjon, sterkt fokus på drift. Vi har også vært relativt heldige med prisoppgangen, sier økonomileder Kjetil Fjellgaard.

– Når vi driver med biologi er det alltids utfordringer, men vi kom oss gjennom fjoråret med relativt lite lus og nokså lav dødelighet. Når vi sammenligner oss med landsgjennomsnittet, ligger vi langt under når det gjelder dødelighet, forteller Kjetil Fjellgaard.

Stråler som ei sol
iLaks møter leder og eier i Lovundlaks i det han ankommer brygga etter en dag ute på anleggene. Jakob Palmer Meland er godt fornøyd med drifta, og er like blid som sola skinner ute på Lovund om dagen.

Jakob Palmer Meland.

– Enkelte ganger er det også litt flaks. Man må i alle fall unngå å ha uflaks, sier Meland med et smil. – Kanskje dreier oppdrett seg mer og mer om å unngå uflaks enn å satse på litt flaks, sier han.

– Jeg har nok blitt inspirert av Kjetil Fjellgaard sin tankegang. Har nok vært en av de før som satset mer på nå de største toppene. Nå har jeg mer fokus på å unngå de største bunnene, sier Meland.

Æren til de ansatte
Det er totalt 29 ansatte med vikarer og deltidsansatte i Lovundlaks. 15 på Lovund, seks på Nesøya og åtte på Sleneset.

– All ære først og fremst til de som jobber ute på anlegg hver eneste dag. De tar vare på fisken og anleggende slik at vi kan oppnå de økonomiske resultatene. Vi helt klare på at dette skyldes den biologien vi har hatt i sjøen, og den jobben som gjøres hver dag ute på anleggene, sier Fjellgaard.

Kjetil Fjellgaard, Arnt Petter Olsen, Jeanett Vigeland Johansen og Ane Thomassen i Lovundlaks er de ansatte iLaks møter på Lovund den dagen.

Lovundlaks sikret seg også i 2020 ekstra tonnasje på auksjon. 623 tonn til en pris på 136,3 millioner kroner. Selskapet var også ute på auksjonsrunde i 2018 og sikret seg 1.850 tonn til 466,2 millioner kroner. På få år har oppdretteren på Lovund mer enn doblet produksjonen av laks.

Les også: Lille Lovundlaks handlet for 466,2 millioner kroner i lakseauksjon

Trenger volum å spille på
– Vi klarte relativt raskt å implementere den økte tillatelsen i fjor høst. Fra nyåret var den tonnasjen i helhet en del ordinære produksjon, sier Kjetil Fjellgaard.

– Like viktig som lønnsomhet i selg selv, er utvidet tonnasje viktig for hvordan Lovundlaks skal utvikle seg videre. Skal vi klare å utnytte de ressursene og infrastrukturen vi har, bør vi ha et visst volum å spille på, sier Fjellgaard.

– Selv om vi fikk en god start på den investeringen i fjor er det selvsagt usikkert når investeringen har kastet av seg. Vi tror at vi skal få lønnsomhet i et langsiktig perspektiv. Svaret får vi ikke før om mange år, sier Kjetil Fjellgaard i Lovundlaks.

Arnt Petter Olsen, driftsleder og Kjetil Fjellgaard, økonomileder.