I februar avdekket Mattilsynet at Grieg Seafoods anlegg ved Simanes i Alta lot skadet og død fisk ligge igjen i merdene i flere dager, uten å gjøre noe med det.
På få dager døde rundt 8.000 fisk, melder NRK Finnmark.
Ifølge tilsynsrapporten har derfor selskapet brutt egne rutiner for blant annet håndtering av død fisk.
Mattilsynet ble først varslet fem dager etter det ble registrert dødelighet i anlegget. Ifølge tilsynet som deretter ble gjort, skal fisken hatt store ytre skader og klemskader. I rapporten sies det at blant annet uvær skal ha vært årsaken:
«Lokaliteten hadde meldt inn at fisken hadde klemskader/ytre skader, trolig forårsaket av mye uvær og sterk strøm. Det hadde også vært sterk strøm under levering til brønnbåt som kan ha påført fisken skader.»
Fisken var satt i såkalte ventemerder ved anlegget i Alta, hvor ved et av tilfellene hele 5.000 av 22.000 laks var døde, men ikke fjernet fra merden.
På fire dager døde rundt 8.000 fisk i disse ventemerdene i anlegget.
Når død eller skadet fisk oppdages i oppdrettsanlegget sier selskapets egen beredskapsplan at fisken skal fjernes så rast som mulig fra merdene.
Det tok derimot hele tre dager før fisken ble tatt hånd om og sendt til slakt, til tross for at de ansatte hadde vært klar over problemet og registrert både skadet og død fisk.
Selskapet satte heller ikke i gang ekstra tiltak for å ta vare på den skadde fisken eller forhindre en eventuell spredning av smitte i merdene, melder Mattilsynet.
Det var heller ikke satt inn noen stopp i videre mottak av fisk i løpet av helgen hendelsen oppsto, skrives det i tilsynsrapporten.
Regiondirektør i Grieg Seafood Finnmark, Roy Tore Rikardsen sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken før høringsfristen.
Grieg Seafood har frist til slutten av august til å betale boten på 900 680 kroner.