Fjell Technology Group skal levere slambehandlingsløsning til Salten Smolts nye RAS-anlegg 

Nyheter
612

Fjell Technology Group (FTG) har inngått kontrakt med Salten Smolt om å levere et komplett prosessanlegg for håndtering av avløpsvann fra det nye RAS-anlegget som planlagt skal levere sin første smolt sommeren 2022.

– Vi er stolt av å bli valgt som leverandør av både Slambehandlingsløsning på Salten Smolt og leverandør av Slamtørkeanlegg i Glomfjord, sier FTGs konsernsjef Halvard Madsen i en pressemelding.

– Når Salten Smolt har ambisjon om å bli Norges vakreste smoltanlegg, så må vi sikte mot å levere Norges beste og mest miljøvennlige slambehandlingsanlegg.

CEO i Fjell Technology Group, Halvard Madsen

I sitt valg av leverandør var det viktig for Salten Smolt at løsningen gav høy rensegrad, var fremtidsrettet, robust og miljøvennlig. FRS-prosessanlegget som leveres av FTG vil gi høy og stabil rensegrad uten bruk av polymer.

I anlegget vil to elektroflokkulatorer binde partiklene i vannet sammen til større aggregater som så skilles ut av vannet ved bruk av annen teknologi kalt DAF (Dissolved Air Flotation system). En DAF bruker mikrobobler til å løfte og samle slampartiklene på overflaten hvor slam og rent rejektvann skilles i to strømmer. Slammet går videre til en sentrifuge som avvanner slammet til cirka 25 prosent tørrstoffinnhold (TS).  

Slammet blir så fraktet til Norges første hub for tørking av fiskeslam, Salten Marine Resource i Glomfjord. Det skal et Fjell FRS TMD slamtørkeanlegg tørke slammet fra Salten Smolt og tre andre settefiskanlegg opp til over 90 prosent TS. Det hygieniserte og stabiliserte slammet vil bli brukt til både forskning og gjødselproduksjon. 

FTG ble etablert i 1980 og er bygget på et grunnfjell av erfaring og kompetanse som leverandør av produkter til offshore- og landbasert industri. I dag har FTG hovedprioritet på utvikling og leveranse av miljøteknologi med spesiell satsing mot oppdrett og fiskeri, samt kommunale renovasjonsselskap. Kjernekompetansen er rensing av avløpsvann, avvanning og tørking av slam, og foredling av restråstoff og industrifisk fra fiskebåter, fiskemottak, slakterier, og filetfabrikker. FTG er også engasjert i flere tunge utviklingsprosjekter innen miljøteknologi.

FTG har hovedkontor på Straume på Sotra utenfor Bergen, og R&D kontor på Marineholmen i Bergen.