Fiskeriprofessor hardt ut mot fiskeriministeren etter tiårsavtale for «Norwegian Gannet»

Nyheter
3344

Professor Torbjørn Trondsen mener fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen er servil i møte med sterke markedskrefter.

Allerede før den var sjøsatt hadde slaktebåten «Norwegian Gannet» skapt mye engasjement – både på godt og vondt. Og dette engasjementet har ikke blitt mindre etter at regjeringen fredag innvilget rederiet Hav Line ti års dispensasjon fra fiskekvalitetsforskriftens bestemmelse om produksjonsfisk.

Produksjonsfisk er fisk med feil eller mangler. Ifølge fiskekvalitetsforskriften må slik fisk sorteres, og feilene rettes, før den fraktes ut fra Norge.

Helhetsvurdering
– Bestemmelsen om produksjonsfisk ligger fast, og dispensasjonen til Hav Line er et helt særskilt tilfelle. På bakgrunn av en ny helhetsvurdering har vi konkludert med at Hav Line skal få dispensasjon. Vi håper det vil gi stabilitet for selskapet og for de ansatte, uttalte fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Les også: Gjennombrudd for «Norwegian Gannet»: Hav Line får ti års dispensasjon

Hav Lines dispensasjon gjelder frem til 1. desember 2030.

Dette har blant annet fått Torbjørn Trondsen, professor ved Norges fiskerihøgskole, til å tenne på alle plugger. På sin Facebook-side gikk han i helgen hardt ut mot fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsens vedtak:

Professor Torbjørn Trondsen i forbindelse med en bokutgivelse i 2015. Foto: Universitetet i Tromsø

På tvers av loven
«Et svennestykke for alle som vil sette reguleringer på vegne av fellesskapet, ut av drift. På tvers av loven, mot seier! Hvorfor holder regjeringen seg med en fiskeriminister som hver gang han møter motstand innvilger dispensasjon. Han er ikke alene! Slik har fiskeripolitikken blitt utformet de siste 20 årene. Alle sterke interesser kan bare bruse med fjøra, så legger ministeren seg flat! De sterkeste markedskreftene råder!»

Trondsen følger opp med en ny bredside:

«Moralen er. Når sterke krefter presser på, lyder fiskeriministrene og folkets tillitspersoner abdiserer. Fiskeindustri på kysten? Pytt…pytt hva skal vi med det? Man ligger som man reder!»

Usikkerhet og bråk
iLaks har henvendt seg for en kommentar til saken fra fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen søndag.

Professor Torbjørn Trondsens kritikk av statsråden er også blitt forelagt Carl-Erik Arnesen, styreleder i Hav Line-konsernet. Arnesen ønsker imidlertid ikke å kommentere Trondsens utspill.

– Nei, herfra kommer ingen kommentarer. To og et halvt år med usikkerhet og bråk er nok. Dette får stå for professorens egen kappe, sier Arnesen til iLaks.