Fiskeridirektoratet om det som skjedde i Sognefjorden: – Ser på havariet som en alvorlig hendelse

Nyheter
0

Men direktoratet har ikke noen bestemt oppfatning om modenheten til semilukket merdteknologi.

Like etter at FiiZK-merdene var blitt sertifisert i fjor høst havarerte de i Sognefjorden. Merdene skulle overtas av Osland Havbruk kort tid etterpå. Da havariet i Sognefjorden inntraff var det ikke fisk i merdene.

Seksjonssjef for strategisk akvakulturseksjon i Fiskeridirektoratet, Britt Leikvoll, bekrefter at de har hatt oppfølging av det som skjedde.

– Fiskeridirektoratet ser på havariet som en alvorlig hendelse. Vi har fulgt opp saken gjennom tilsyn og dialog med involverte parter, sier Leikvoll.

God nok sertifisering
Tidligere daglig leder i Ecomerden, Jan Erik Kyrkjebø, har hevdet at det var en tabbe å sertifisere på så eksponerte lokaliteter i Sognefjorden. Administrerende direktør Torstein Rønning har også kommentert sertifiseringene av merdene i forbindelse med FiiZK-konkursene:

«…metoder for beregninger av styrke/utmatting på slike konstruksjoner var for dårlige (selv om alt var sertifisert av akkreditert tredjepart)», har han uttalt til bostyrer Nils Håkon Risberg.

Les også: – Sertifisering i denne bransjen må hele tiden utvikles

Dette har skapt et inntrykk av at sertifiseringsmetodene for semilukkede anlegg ikke er tilstrekkelige. Leikvoll er uenig i det.

– Fiskeridirektoratet sitt syn er at kravene for sertifisering av semilukkede merder er gode nok, sier hun, og legger til:

– Mange av kravene som stilles er strenge og detaljerte, og er etter direktoratet sitt syn gode nok også for sertifisering av semilukket teknologi.

Foto: Fiskeridirektoratet

Avhengig av konsept
Ifølge Leikvoll har ikke Fiskeridirektoratet en bestemt oppfatning om modenheten til semilukkede merdløsninger.

– Hvorvidt semilukkede merdløsninger er en moden teknologi, er avhengig av hvert enkelt konsept. Det er mange ulike konsept med ulik design og egenskaper, og dermed ulike risikoaspekt, sier hun til iLaks.

Men hun påpeker at det ikke er noen automatikk i at utprøvd teknologi vil fungere i nye sammenhenger.

– Det er heller ikke nødvendigvis slik at erfaring blir eller kan bli overført mellom de ulike aktørene og de ulike konseptene, supplerer Leikvoll.

Deler informasjon om funn
Seksjonssjefen forteller at Fiskeridirektoratet har rutiner for oppfølgning av alvorlige situasjoner som oppstår i forbindelse med bruk av semilukket merdteknologi.

– I tilfeller hvor det har oppstått en hendelse, jobber Fiskeridirektoratet aktivt med å finne ut av årsaken til hendelsen gjennom dialog med leverandøren av produktet og sertifiseringsorganet, og med dette vurderer om det er grunnlag for endring av krav i regelverket, sier Britt Leikvoll.

I forbindelse med slike hendelser involveres også tredjeparter.

– Funn som er gjort i forbindelse med kartlegging av årsaken i slike hendelser deles med Norsk Akkreditering, forklarer hun.