Fiskeridirektoratet besluttet 3. januar at iFarm-prosjektet til Cermaq og samarbeidspartner BioSort har oppfylt samtlige målekriterier for tildelte utviklingstillatelser. Dermed kan de fire tillatelsene nå konverteres til ordinære matfisktillatelser.
iFarm-prosjektet hadde som mål å utvikle individbasert oppdrettsteknologi for bedre kontroll med fiskehelse og velferd, og samtidig redusere miljøpåvirkning.
– Vi er stolte over at Fiskeridirektoratet anerkjenner prosjektet og teknologiens potensial som vi har utviklet sammen med vår samarbeidspartner BioSort og mange medarbeidere i Cermaq. Dette er et viktig steg mot å skape et mer bærekraftig oppdrett med bedre fiskevelferd og miljøtilpasning, sier Snorre Jonassen, regiondirektør for Cermaq Nordland.
Fiskeridirektoratet vurderer at prosjektet har levert på:
- Utviklet sensorkammer med gjenkjenningsteknologi (maskinsyn) for å telle lus og registrere andre parametere som for eksempel velferdsindikatorer og parametere for vekst på enkeltfisk.
- Utviklet vellykket individuell fiskegjenkjenning i merden over tid, noe som kan brukes til å utvikle individuelle helsejournaler for hvert enkelt individ
- Samlet inn data om fisken i merden gjennom alle livsstadier som utgjør en produksjonssyklus fra utsett til slakt
- Utviklet en prototype for skånsom sorteringsmekanisme for fisk for å lette sortering av individer med forhåndsdefinerte egenskaper, i tillegg til en løsning for infrastruktur etter sortering.
iFarm-teknologien har vist lovende resultater i flere produksjonssykluser og fremheves som en løsning som kan styrke bærekraften i norsk havbruksnæring. Som del av konverteringsprosessen vil de fire matfisktillatelsene bli plassert i Nordland.
– Vi vil også takke for et godt samarbeid med teknologipartner BioSort og skal bidra i løpet med å kommersialisere teknologien videre, avslutter Jonassen.