Statsråden forsikrer om at den nye Havbruksmeldingen legger til rette for vekst både med lav- og nullutslippsdrift.
– I sum skal forslagene gjøre det mer lønnsomt å produsere oppdrettsfisk med lav miljøpåvirkning og med god dyrevelferd. Samtidig er det næringa selv som hver dag står på merdkanten og ser hvilke tiltak som fungerer. Derfor gir vi også aktørene fleksibiliteten de ønsker, til selv å kunne velge løsningen de mener fungerer best til sin bedrift, sa Marianne Sivertsen Næss (Ap) under lanseringen av Havbruksmeldingen, torsdag.
Regjeringen har blant annet foreslått å erstatte dagens trafikklyssystem og justering av selskaps-MTB (maksimalt tillatt biomasse per selskap) med et kvotesystem for luseutslipp. Kvotene skal fastsettes på bakgrunn av hva naturen faktisk tåler i et gitt område, og legge til rette for fleksibilitet og kostnadseffektiv reduksjon av utslipp.
– Kan ha lavutslipp som gjør at man kan øke produksjonen
Mange har etterspurt større fleksibilitet, og ikke minst en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning. Næss forsikrer om at både lav- og nullutslipp av lus nå vil kunne lønne seg.
– Dette er egentlig en miljøfleksordning i bredt, sier Næss til iLaks, og utdyper:
– Fordi om man drifter innenfor lusekvotene man har, kan man øke produksjonen. At man nå tar bort mengdebegrensningen på konsesjonene, betyr at det vil lønne seg å drifte bra.

Produksjonen henger altså sammen med lusekvota. Ifølge Næss skal kvotesystemet også få bukt med den “kollektive avstraffelsen” som flere har kritisert trafikklysmodellen for å legge opp til, der alle aktørene i et gitt område får nedtrukket produksjon dersom området går i “rødt”, uavhengig av hvordan de driver.
For ja, regjeringen vil nå skrote de røde, gule og grønne lysene.
Les også: – Det havbruksmeldingen ikke svarer på er hvordan vi skal få ordnet nedtrekket i PO3 og PO4
Lysene slukkes
– Slik vi kjenner trafikklyssystemet, med rødt, gult og grønt lys, fjernes. Mengdereguleringen gjennom trafikklysmodellen fjernes. Det erstattes av et kvotesystem, sier Næss.
– Krister Hoaas i Sjømat Norge uttrykker bekymring for hvordan det kan slå ut å fjerne selskaps-MTB’en. Er dette en “radikal omlegging”?
– Det er en stor-omlegging. Men det er helt nødvendig for å sikre bedre bærekraft, og få ned luseutslippene og miljøpåvirkningen, kommenterer Næss.
Les også: Reaksjoner om Havbruksmeldingen: – Dette er en radikal omlegging
Vil styre med kvote og avgift
Som svar til Frp, som “hadde forventet at regjeringen kom med forslag som bidro til mindre byråkrati og enklere saksgang”, svarer Næss:
– Jeg mener vi har gjort flere ting for å forenkle her. Nummer én er at vi ikke legger inn krav til hvordan man skal drifte innenfor tillatelsene, det kommer i forskrift. Nå får man også én tillatelse per lokalitet, og næringen vil i hovedsak reguleres gjennom kvoten og avgift på tapt fisk.
Havbruksmeldingen skal til behandling på Stortinget.