Fiskemilliarder på spill i supplykrise

Nyheter
718

Med en oljepris som har falt langt under 40 dollar fatet er situasjonen bekmørk i supplymarkedet. Konsensus blant både industriens egne, investorer, banker og meglerhus tilsier at det vil ta lang tid for å komme opp av denne bølgedalen.

Det kan bli verre før det blir bedre.

Ifølge iLaks’ søsteravis Maritime.no ligger det nå hele 96 offshore-båter i opplag – i vesentlig grad i norske fjorder. De fleste av rederiene har gjeld til skorsteinen.

Og nå kommer låneforfallene.

Realisering av verdier
Et av dem som sliter tungt er supplyrederiet DOF. Storeier her er familien Møgster, som også kontrollerer aksjemajoriteten i Austevoll Seafood. Austevoll Seafood eier i sin tur 62,6 prosent av Lerøy Seafood Group, verdens nest største lakseoppdretter.

«Utfordringer i offshoreindustrien kan utløse realisering av verdier», spår DNB-analytiker Alexander Aukner. I en analyse av Austevoll Seafood peker han på underliggende verdier på 5,3 milliarder kroner i Lerøy-eier Austevoll Seafood.

Les også: 5,3 milliarder kroner i skjulte verdier 

Aukner tror at et eventuelt salg av 12,5 prosent av eierandelen i Lerøy Seafood vil kunne gi et ekstraordinært utbytte på ti kroner pr aksje. Møgsters investeringsselskap Laco eier 112,6 millioner aksjer, og kan følgelig i så tilfelle fylle opp egen kontantbeholdning med drøye 1,1 milliarder kroner.

Mister kontrollen?
«Gitt høy rabatt i forhold til underliggende verdi, venter vi imidlertid ikke at Møgsterfamilien vil selge seg ned i Austevoll for å finansiere DOF ASA», skriver Aukner i analysen.

Utfordringen for Møgster er å refinansiere DOF, helst uten å miste kontrollen over aksjemajoriteten, og samtidig opprettholde sitt kontrollerende eierskap over Austevoll Seafood.

Møgster Offshore, eid 99,5 prosent av Laco, eier 51,2 prosent av DOF. Det betyr full kontroll. Enn så lenge.

Så langt i år har DOF bokført et netto underskudd på 214 millioner kroner. Ved utgangen av tredje kvartal hadde supplyrederiet en netto rentebærende gjeld på astronomiske 20,7 milliarder kroner.

Kilde: Kvartalsrapport for tredje kvartal 2015 DOF ASA

Tett som hagl
Låneforfallene kommer tett de kommende år. Først: nær 3,5 milliarder kroner i 2016. Deretter 2,7 milliarder kroner året etter.

Den bokførte egenkapitalen er på snaue 5,1 milliarder kroner, og består i vesentlig grad av skipsverdier. DOF har 69 hel- eller deleide skip. I dagens marked står ikke kjøperne i kø. Investormarkedet tror ikke på de underliggende verdiene, og priser egenkapitalen til DOF til beskjedne 467 millioner kroner.

DOF prises som en opsjon, drevet for kreditorenes regning. Tautrekkingen mellom aksjonærene og kreditorene har nå begynt.