Fiskefôrindustrien snart palmeoljefri

Nyheter
674

-Vi bruker ikke palmeolje, hverken til tekniske formål (innkapsling) eller som ingrediens, sier Line Andersen, kommunikasjonskoordinator i Skretting til iLaks.

-Vi bruker ikke palmeolje, hverken som palmeoljederivat til tekniske formål eller som ingrediens. Vi stanset i sommer, sier Hanne Dankertsen, kommunikasjonssjef i Ewos.

-Nei, vi bruker ikke palmeolje, men vi har råvaren tilgjengelig, sier Ole Johnny Johansen i Polarfeed Sales til iLaks. Han peker på at palmeoljederivat (et tørrstoff av oljen) har vært brukt til å få pelleten til å holde på fettet (slik at laksen vokser, red.).

-Det er en ypperlig og godkjent råvare som av markedshensyn i begrenset omfang blir benyttet, men vi benytter altså andre former for stabilisatorer, sier Johansen til iLaks.

LES OGSÅ: ÆRLIGHET VARER LENGST

BRUKER
BioMar bruker palmeoljederivat. Bærekraftsansvarlig i BioMar Gruppen, Vidar Gundersen, sier til iLaks at selskapet i fjor brukte 2.500 tonn palmeoljederivat, som tilsvarer 1.500 tonn ren palmeolje.

Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no beregnet i fjor at den norske fiskefôrbransjen brukte cirka 10.000 tonn palmeolje. Det utgjorde cirka en tredjedel av det norske forbruket av palmeolje.

LES OGSÅ: KYR FÔRES MED PALMEOLJE

GLAD FOR ENDRING
Dag Hareide i Regnskogfondet sier til iLaks at han er glad for at fiskefôrindustrien reduserer sitt forbruk av palmeolje.

-I Sørøst-Asia, særlig i Malaysia og Indonesia, forårsaker avskoging store problemer. Dyre- og plantearter trues. Det samme gjør ulike kulturer. I tillegg er avskoging et stort miljøproblem. Avskogingen tilsvarer miljøutslipp som tilsvarer all verdens biltrafikk, sier Hareide.

-Jeg synes det er kjempebra at industrien endrer seg. Særlig fordi fiskefôr stod for en stor andel av importen av palmeolje til Norge, sier Hareide.

Regnskogsfondet har utarbeidet et oversikt som viser hvilke råvarer som inneholde palmeolje.

LES OGSÅ: HEVDER LAKS «SPISER REGNSKOG»

SERTIFISERING
Vidar Gundersen i BioMar sier at selskapet siden 2012 bare har brukt sertifiserte palmeoljeprodukter.

Sertifisering vil si at oljen kommer fra produsenter som utvinner oljen i områder som ikke er avskoget. Han sier at det ikke er helt enkelt å fjerne palmeoljen. Det finnes kunder som ikke ønsker at oppdrettsfôret skal ha noen spor av palmeolje.
-Vi har funnet en løsning for disse, men det krever en litt annen håndtering i produksjonen enn det vi har i dag.

Sertifisering er imidlertid ikke helt enkelt det heller, opplyser Gundersen til iLaks. Han opplyser at BioMar har brukt to ulike sertifiseringsselskap, men kan likevel ikke være 100 prosent sikker på at omstridt palmeolje er ispedd produktene selskapet mottar.

-Løsningen på «problemet» med palmeolje er – etter min mening – ikke å totalforby bruk av palmeolje. Det er et utmerket produkt. Løsningen ligger i å være 100 prosent sikker på at palmeoljen som kjøpes, er høstet på en bærekraftig måte, sier Gundersen til iLaks.

HELT FRITT
Flere oppdrettsselskaper har varslet at de ikke ønsker å ha noen spor av palmeolje i laksen som selges. I vår varslet for eksempel Lerøy at de ikke ønsker å ha palmeoljespor i fisken som de selger.

Flere oppdrettsselskap har meldt at de har fått reaksjoner fra publikum på bruken av palmeolje i oppdrettsfôret.

LES OGSÅ: -VI MÅ KLARE BEGGE DELER