På Uni Researchs laboratorium i Høyteknologisenteret i Bergen sitter postdoktor Gro Elin Kjæreng Bjerga med reagensrør og dråpeteller. Sammen med kollegene jobber hun med å finne de riktige enzymene som foredlingsbedriften Biomega på Austevoll kan nyttiggjøre seg i sin produksjonslinje
Rundt 2 millioner tonn fisk dras på land av norsk fiskeindustri årlig, forskerne i Bergen hevder nærmere halvparten av dette liggende igjen som avfall. Mer effektiv kloning av gener skal gjøre det enklere å levere framtidens superenzymer til industrien, og dermed forvandle dagens avfall til morgendagens ressurser.
– Vi jakter på noen helt spesielle enzymer som kan brukes i fiskeavfall til å utvikle nye fôr- og næringsprodukter, sier Bjerga til Sysla.no.
Biologene ved Uni Research utvikler nå metoder for molekylær kloning av mange gener samtidig, og i et høyt tempo.
– Vi håper at gener fra unike bakterier hentet opp fra flere tusen meters dyp, som ingen har studert før, skal bli kilden til nye superenzymer, sier hun.
Hensikten med å øke hastigheten på kloningen, er at forskerne raskere skal finne ut hvilke enzymer som er egnet, og hvilke det er verdt å jobbe videre med.
Bjerga sier de nå har den nødvendige plattformen for å jobbe raskere og mer treffsikkert.
Biomega har spesialisert seg på foredling av fiskeavfall, og ser stadig etter nye måter å utnytte restråstoffer av fisk. Ved å bruke enzymer til å bryte ned fiskeavfall på riktig måte, kan det omformes til mindre proteiner, som igjen kan foredles til eksempelvis ulike produkter og fôr.
Enzymjakten er en del av et stort prosjekt, NorZymeD, med til sammen syv andre partnere. Den totale størrelsen på prosjektbudsjettet er 55 millioner kroner.
Bjerga sier bare rundt halvparten av fiskeråstoffet blir utnyttet ved fileteringen. Og at det trengs gode enzymer for å gjøre om avfallet til for eksempel fiskemel eller -fôr.
– Vi må ha enzymer som fungerer ved industrielle betingelser og ved høyere temperaturer, fordi varme er en del av prosessen med å behandle fiskeavfallet. Dermed kan vi ikke lete etter en hvilken som helst bakterie å ta gener fra, bakteriene må også trives på høy varme, sier Bjerga.