FishGLOBE håper på kommersielt gjennombrudd

Nyheter
1069

I går fikk de besøk av en delegasjon bestående av blant annet Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen, statssekretær Trine Danielsen og ordfører Irene Heng Lauvsnes i Lysefjorden.

Erfaringene fra første globe som nå er i drift med andre generasjon postsmolt er svært gode med hensyn på fiskevelferd og økonomi via svært god tilvekst. FishGLOBE jobber med å realisere flere glober via eksisterende FoU konsesjon og utviklingskonsesjonene som ble gitt tidligere i år. Under koronaperioden har selskapet kjørt massiv kundekontakt og har fått gode tilbakemeldinger.

Daglig leder Tor Hellestøl (t.v.) demonstrer enkelt teknologien sammen med gründer Arne Berge. Foto: Martine Røiseland

Styrket i troen
– Vi har fått svært gode og konstruktive tilbakemeldinger fra flere oppdrettsselskaper og tar med oss dem i videre arbeid. Vi er styrket i troen at vi har et kommersielt produkt som kommer til å være en del av verdikjeden i årene som kommer, sier Salg og Prosjektsjef Tor Magne Madsen.

Selskapet har nå startet opp igjen med å ta imot besøkende i de flotte omgivelsene for å vise frem det patenterte lukkede anlegget i sjø med klar ambisjon om å finne flere kunder.

Vi ser at flere og flere har interesse av utsett av større smolt og med en flyttbar globe så kan vi tilby et produkt som passer godt sammen med de andre teknologiene som åpne merder, havanlegg og landanlegg, vi kompletterer verdikjeden, sier gründer Arne Berge.

Odd Emil Ingebrigtsen ser 300 000 smolt boltre seg inne i globen. Foto: Martine Røiseland

Trafikklysnøytrale
FishGLOBE er en del av bedriftsnettverket FLO SJØ som sammen med Stiim Aqua Cluster og Norsk Industri tidligere i vår foreslo for Nærings- og fiskeridepartementet å opprette ordning for trafikklysnøytrale kommersielle tillatelser for produksjon av laks i flyttende lukkede anlegg i sjø.

Tor Hellestøl, daglig leder i FishGLOBE, brukte anledningen til å påpeke overfor Fiskeri- og sjømatministeren at vi i Norge må bruke de naturgitte fortrinn vi har med rent vann og fjorder fra nord til sør til bærekraftig vekst i flyttende lukket oppdrettsteknologier.

– Det er et paradoks og det føles ikke riktig at vi må betale full konsesjonsavgift på 150-200 millioner kroner for en konsesjon når teknologien vi bruker kan sammenlignes med teknologien som brukes på land som ikke har konsesjonsavgift i det hele tatt, sier han.

F.v. Tor Hellstøl, Tor Magne Madsen, Odd Emil Ingebrigtsen og Arne Berge. Foto: Martine Røiseland