Fish Globe rammet av AGD: 250.000 smolt i faresonen

Nyheter
0

Parasittiske amøber i lukket anlegg.

Detkuleformede postsmoltanlegget Fish Globe er rammet av AGD (amøbisk gjellesykdom). Det bekrefter Tor Hellestøl, daglig leder i Fish Globe.

– Vi har en skår på 1,6, og fisken vil bli ferskvannsbehandlet samtidig med planlagt levering av fisk i natt/morgen, skriver Hellestøl i en epost til iLaks.

En kvart million fisk
AGD, eller amøbisk gjellesykdom, kan gi høy dødelighet for laks. I det lukkede anlegget står en betydelig mengde smolt.

FishGlobe V5 løftes til sjø. FOTO: Fishglobe

– Cirka 250.000 per 1. november, skriver Tor Hellestøl.

Fisken skal leveres til kunden Grieg Seafood Rogland.

– Hvor alvorlig er dette problemet? Og hva skyldes det?

– Det er per nå ikke alvorlig, men siden fisken skal leveres i natt/i morgen via brønnbåt er det naturlig å kombinere leveranse av fisk med ferskvannsbehandling i samme operasjon. AGD er en amøbe som er i sjøen, forklarer han.

Salinitet
Paramoeba perurans er an amøbe som kan invadere og parasittere gjellene hos laks. Den trives sannsynligvis best i vannområder med høy salinitet og vanntemperaturen bør være relativt høy, opplyser Marin Helse på sine hjemmesider.

Ifølge Veterinærinstituttet har amøben både parasittiske og frittlevende stadier, og kan overleve i sedimenter og i utstyr i tilknytning til fiskeproduksjon. Flytestadier av amøbene kan leve i mange dager og disse antas å kunne bidra til at amøbene spres over lange avstander. Andre muligheter for spredning er flytting av infisert fisk og utstyr, eller vandrende infisert fisk eller andre smittebærende organismer.

Fisk med AGD har symptomer som respirasjonsbesvær, dårlig matlyst, ofte redusert svømmeaktivitet og trege unnvikelsesreaksjoner.

Det innovative postsmoltanlegget Fish Globe eies 100 prosent av Havbrukskompaniet. Dette er i sin tur majoritetseid og kontrollert av tidligere skjelloppdretter Arne Berge.

FOTO: Fishglobe