Selskapet, som tidligere gikk under navnet «Landeldi», leder an i den islandske satsingen på landbasert lakseoppdrett.
– Vi gjør mye av det samme som Salmon Evolution gjør. De er pionerer. Bare at vi bruker lavasteinen til å rense vannet, sier Eggert Tór Kristófersson, administrerende direktør i First Water.
Han viser iLaks rundt på anlegget, som ligger langs «laksegaten» utenfor Thorlakshofn. Felles for landbasertselskapene her, er at de filtrerer vannet ved hjelp av lavastein i grunnen, og benytter seg av tilgangen på sjøvann fra Nord-Atlanteren.
Godt i gang
Selskapet er kommet lengst på vei av de nye landbasertsatsingene på Island, og har i år allerede slaktet og solgt rundt 1.000 tonn på tidspunktet iLaks besøker dem, i slutten av mai. Ifølge Kristófersson kan det bli 1.500 tonn i år. Til nå har det blitt slaktet nær 2.000 tonn laks fra landbasert oppdrett på Island i året.
Vi stopper ved en av tankene, der rundt 110 tonn med laks svømmer rundt.
– Fisken har det fint her, i et stabilt miljø på omtrent åtte grader. Til sammenligning har befolkningen i Thorlakshofn i gjennomsnitt fire grader, sier Kristófersson.
Fisken skulle til innhøsting i slutten av juni, på rundt fire kilo. Fisken fra en annen tank, som holdt 2,8 kilo, gikk nylig også til slakt.
– Hvorfor satser dere på landbasert, og ikke i sjø?
– På grunn av muligheten for å få tak i dette kvalitetsvannet. Det er vår største fordel. I tillegg er alle lisensene for sjøoppdrett tatt, sier Kristófersson, og fortsetter:
– Vi har rent vann, ren energi, og bruker ikke kjemikalier til å rense vannet. Det er også sterke røtter her fra fiskeriet, så vi har alt det logistiske, med tre skip i uken til Europa fra Thorlakshofn (First Water planlegger å sende ut 90 prosent av fisken med båt).
Les også: Landbaserte ambisjoner på Island: – På vei til å skape den fjerde søylen i islandsk økonomi
Store tanker
Selskapet planlegger for å produsere 47.000 tonn (HOG) laks i året innen 2029. For øyeblikket har First Water rundt 600.000 fisk på anlegget. I neste fase vil de ha mye større tanker, forteller Kristófersson.
– Vi kan ikke produsere større før vi har større tanker. Men når vi har dem klare, har vi vært her i to år allerede. Vi vil ha lært mye innen vi flytter fisken over i større tanker.
Større tanker reises allerede. Vi går inn i en som er 3.600 kubikkmeter – stor nok til ha konsert i. Her er det bra med ekko. First Water skal ha enda større tanker på 5.600 kubikk, forteller Kristófersson.
I mai var det et nytt vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya, 40-50 kilometer unna laksegaten. GeoSalmo fortalte da at de må skjelvsikre fisketankene de bygger, selv om det er lav sannsynlighet for store jordskjelv i området. Det gjør også First Water.
– Vi må forsikre oss om at tankene kan overleve jordskjelv med 7,3 i styrke på Richter-skalaen. Dette skjer aldri, men det er prinsippet vi følger, sier Kristófersson.
Høy capex, grei opex
Planen er å bruke to tredjedeler av vannet om igjen.
– Disse prosjektene har høy capex (investeringskostnader). Men vi har et resirkuleringssystem som gir bedre opex (operasjonelle kostnader). Det ville også vært sløsing av naturressursene å ha full gjennomstrømming her, sier Kristófersson.
Han mener for øvrig at opex’en er lavere enn for sjøbaserte selskaper, og estimerer at den vil være på fem euro kiloen.
– Vi har ikke den samme biologiske kostnaden. Ingen rømming. Ikke lus, sier Kristófersson.
– Det har ikke vært noen problemer så langt. Ingen sykdom, og svært lav dødelighet på under 0,4 prosent. Vårt eneste «problem» er at vi nesten løper for raskt.
95 prosent superior
– Det har tidligere vært rapportert om myrsmak på fisken fra andre landbasert-prosjekter. Hva er deres erfaringer?
– Vi får spørsmål om dette med myrsmak når vi reiser utenlands. Prosjektene der dette skjedde har ikke akkurat hjulpet oss.. Men vi har hatt 95 prosent superior-laks, og kundene er fornøyde. Fisken er mindre «fettete», og smaken fersk. Det er igjen på grunn av vannkvaliteten, sier Kristófersson.
Les også: Her satser «Thor»: – Nesten som på månen
First Water fikk inn nær 960 millioner kroner i en emisjon i fjor sommer, og hadde hentet totalt 1,4 milliarder ved årsslutt. Fasilitetene deres skal ha plass til 7.800 tonn per fase – fordelt på et område like stort som 96 fotballbaner.