First Seafood satser på teknologiløft: – Vi vet at det er en underkapasitet på foredling i Norge

Nyheter
0

First Seafood på Kongsvinger fikk verdens første filetskanner som kvalitetsvurderer begge sidene av fileten. I fabrikken i Bergen blir den hjertet i produksjon.

For halvannet år siden klippet First Seafood snora for satsing på foredling av laks noen mil fra Oslo. Selskapet så fort at den unike filetskanneren, som de hadde tatt sjansen på å investere i, ble en svært sentral del av produksjonslinja.

Nylig åpnet de en ny fabrikk i Godvik i Bergen. Og de stilte krav til leverandøren av produksjonslinja.

Roy Olsen

– Vi utfordret BAADER, for vi er svært opptatt av teknologisk utvikling, for vi ønsker å være bransjeledende på dette feltet. Vi ønsket en ny skanner som ingen har sett maken til som gjør at First Seafood er verdensledende på denne type teknologi i lakseproduksjon, sier CCO i selskapet, Roy Olsen.

– Filetskanneren i Kongsvinger var en prototype. Likevel fungerte den godt, og ga oss samtidig nye utfordringer, og ikke minst muligheter som vi videreutviklet underveis, som KI og digitalisering. Den hadde fire uttak, men den nye har hele tolv forskjellige graderinger. Likevel krever det cirka fire personer mindre i bemanning, legger han til.

Selv om driften er i gang i vestlandshovedstaden, så mangler en ting.

– I juli kommer den nye skanneren og graderen på plass. Da vil vi nok en gang være lengst fremme i verden på teknologi. Jeg har vært i bransjen siden 1990, og vi snakker om et kvantesprang i forhold til hvor vi var for fem år siden.

– Må foredle i Norge
Olsen er klar på at det er verdt det å ta så store investeringer som det er å bygge en ny fabrikk med den fremste teknologien verden har å by på.

– Vi vet at det er en underkapasitet på foredling i Norge. Da vi regnet på det, og så hva slags volum vi kunne håndtere med ny teknologi, var vi ikke i tvil. Det er klart det blir en hel del merkostnader med den ambisiøse satsingen i Bergen, men vi så at det ville bli en bunnsolid drift.

– Vi investerer i fabrikk nummer to fordi vi har veldig tro på at foredling i Norge er veien å gå. First Seafood er opptatt av at bransjen må foredle fisken i Norge og at man skaper forskjellige lakseprodukter her til lands. Har vi ikke den beste teknologien, så vil vi heller ikke lykkes. Og ikke minst, så har vi svært dyktige ansatte både i Bergen og Kongsvinger, og det er helt avgjørende for å nå de målene som vi setter oss.

– Teknologien er objektiv
Olsen er godt fornøyd med at teknologien er kommet så langt at de får utnyttet hele fisken i foredlingen.

– Med den maskinparken vi har, basert på ny type teknologi, så produser vi et førsteklasses produkt. Noe som gjør at vi får maksimal utnyttelse av råstoffet. Teknologien er objektiv og maskinene tar avgjørelsene ned på millimeternivå slik at vi får utnyttet 100 prosent av fisken til rett marked om det er til røyking, porsjonering eller eksport, sier Olsen.

– Teknologien fra BAADER gjør at vi får fisken mye smartere, raskere og mer effektivt gjennom fabrikken. Det gir oss en god kapasitetsøkning som også bidrar til en mer bærekraftig produksjon.

Screenshot