Fire nye Erna-år gir avklaringer om havbrukspolitikken

Kommentarer
1797

Etter nattens fintelling av stemmer ble det en fornyelse av tilliten til Erna Solberg og hennes regjering. Det gir flere avklaringer for oppdrettsnæringen.

Havbruk var slett ikke et tema som engasjerte landets velgere. Det var definitivt ikke der slaget sto. Til det har det vært for liten avstand i synspunktene til det store flertallet av partiene på Stortinget, og andre tema som, også denne gangen, har vært atskillig mer engasjerende for folket.

Men Arbeiderpartiets beslutning om å gå til valg på en skatteøkning på 15 milliarder kroner, skulle vise seg å bli tungen på vektskålen og sikre fornyet tillit til en Høyre-FrP-regjering.

Teknologivalg
Velgernes svar gir flere lærdommer.

Miljøpartiet De Grønne har lenge seilt i medvind på meningsmålingene, men måtte tåle en stemmefangst godt under sperregrensen. Partiet har stått for de mest kontroversielle synspunkter for denne næringen med sine krav om lukkede anlegg innen 2025. Det er ikke fritt for at et scenario med MDG på vippen, teoretisk sett, kunne gi dramatisk effekt for næringen.

Også SV har tatt til orde for å fase ut åpne merder til fordel for lukkede anlegg, selv om de ikke har vært like kategoriske i å foreta et teknologivalg på vegne av oppdrettsektoren.

Rødts mørkerøde program om planøkonomi blir heller ikke noe å vektlegge de neste fire årene på Stortinget.

Kannibalisering
For ingen av disse tre fløypartienes synspunkter vil dominere den kommende valgperiode, først og fremst siden deres stemmefangst gikk på bekostning av den store taperen, Arbeiderpartiet. Også Aps nære allierte Senterpartiet forsynte seg også grådig av stemmer fra Jonas Gahr Støre & co, som et prov på at sentralisering, ulv i Hedmark og flybasestenging på Andøya, har en høy pris.

De rødgrønne måtte se langt etter flertallet. Fasit tirsdag morgen viser 89 mandater til Høyre, FrP og deres to støttepartier KrF og Venstre.

Vekstfrys
Det betyr arbeidsro og videreutvikling av Erna Solbergs havblå politiske program. Innen oppdrettspolitikken innebærer det etter alle solemerker fortsatt lusekamp, vekstfrys og forhåpninger knyttet til prosjektet med utviklingskonsesjoner.

Samtidig ligger det an til både endringer og omrokering av plassene ved Kongens bord.

For ingen bør bli overrasket om FrPs nestleder Per Sandberg rykker opp til andre og mer prestisjefulle oppgaver enn å være fiskeriminister for en regjering som sålangt kun har vært garantist for nullvekst og innføring av produksjonsavgift.