Finsk lakseforedler girer opp under julen: – Våre nye linjer produserer fire tonn råstoff i timen

Nyheter
956

Mens en av Finlands ledende lakseforedlere, Hätälä, jobber på spreng for å forsyne julemarkedet, investeres samtidig 300 millioner kroner i selskapets fabrikk i Oulu nord i Finland.

Selskapet er en fjerde generasjons familiebedrift, og viseadministrerende direktør Matti Isohätälä mener det er nettopp familieverdiene som gir selskapet et forsprang i foredlingsmarkedet.

Matti Isohätälä. FOTO: Hätälä

– At vi er en familiebedrift, er tydelig i vår bedriftskultur, arbeidsmåte og personalpolitikk. Alle ansatte i dette selskapet jobber sammen som et team, og streber etter høyeste kvalitet. Fordelene ved å være et familieselskap inkluderer dybden av kunnskap som videreføres av generasjoner som jobber sammen, sier Isohätälä til iLaks.

Investerer 300 mill.
Nå er det den mest travle tiden i året for Hätälä, nemlig julen, der selskapet jobber hardt for å forsyne både finske og europeiske kunder med varm- og kaldrøkte fiskeprodukter. Lakseråstoffet kommer primært fra nordnorske oppdrettere, som er 8-12 timer unna med vogntog.

– Kapasiteten triples. Våre nye linjer (flammer og varmrøyking) produserer fire tonn råstoff i timen, sier Isohätälä.

Det er 200 ansatte på fabrikken, men under sesong økes antallet til 350.

Isohätälä forteller videre at selskapet for tiden investerer rundt 300 millioner kroner i utvidelse av både produksjonslinjer og pakkelinjer.

Slik skal fabrikken se ut etter utvidelsen. FOTO: Hätälä

– For øyeblikket er omtrent halvparten av utvidelsen allerede i full produksjon, noe som har økt produksjonskapasiteten og forbedret ferskheten til produktene våre enda mer. I dag håndterer fabrikken 18.000 tonn råstoff årlig, sier Isohätälä.

Totalt er produksjonslokalene og lagringsplassen på 12.000 kvadratmeter.

– Grunnarbeidet for neste fasen av utvidelsen er i gang, og målet er at det skal være klart i 2021. Byggetillatelsen er på 32.000 kvadratmeter her i Oulu, sier Isohätälä.

Juha Pahtamaa. FOTO: Hätälä

Mål om 35 prosent eksportsalg
Ifølge eksportdirektør Juha Pahtamaa selges produktene fra Hätälä i butikkjeder i Tyskland, Frankrike, Østerrike, Sverige og Sveits – både under egen merkevare og butikkenes egne merkevarer.

– Eksportsalg utgjør for tiden ti prosent av omsetningen. Målet vårt er å ha 35 prosent omsetning fra eksportmarkeder innen 2025, sier Pahtamaa til iLaks.

Ifølge Matti Isohätälä omsetter selskapet for rundt 1,2 milliard kroner i 2019.

– Innen 2025 bør omsetningen være på 1,7 milliard kroner, hvor en tredjedel kommer fra eksport, avslutter Isohätälä.