Havbruksakademiet Nord på Leknes er tildelt undervisningstillatelse fra Fiskeridirektoratet og skal drive lakseoppdrett på tre ulike lokaliteter i Lofoten.
Etter snart to års drift skal endelig den privateide videregående skolen på Leknes få eie egen fisk, slik de øvrige norske havbruksutdanningene gjør gjennom ordningen med utdanningstillatelser. Det betyr en drastisk endring i rammebetingelsene for skolen.
– Dette har veldig mye å si for oss og for rammene våre for kvalitet i opplæringen. Eierne våre og de lokale havbruksbedriftene i Lofoten har bidratt til å gjøre dagens skoletilbud veldig bra, men nå får vi en helt annen forutsigbarhet og vi sikrer elevene rikelig praksis i profesjonelt full-skala fiskeoppdrett med oppdatert teknologi, sier rektor Trond Jørgensen i en pressemelding.
For elevene som går andreåret på Havbruksakademiet Nord legges det opp til hele to praksisdager hver uke.
Undervisningstillatelsen er tildelt for ti år, med en maksimalt tillatt biomasse (MTB) på 780 tonn.
Havbruksakademiet Nord var den siste yrkesfaglige videregående skolen som ble godkjent etter privatskoleloven. Det betyr at skolen drives som en ideell virksomhet, hvor alle inntekter skal komme elevene til gode.
Selve driften av utdanningstillatelsen skal leies ut til samarbeidspartner Ellingsen Seafood, som i sin tur legger til rette for at elevene får full tilgang, innsyn og mulighet til å lære moderne fiskeoppdrett i praksis. Oppdrettsselskapet skal også bidra med instruktører og nøkkelpersoner i deler av skolens undervisning, hospiteringsordninger for skolens faglærere og lærlingeplasser for elevene. Skolens fisk skal settes ut i egne merder ved lokaliteter som Ellingsen Seafood i dag har i Lofoten.
– Utviklingen skjer raskt i denne næringen, og da må vi være med når ny teknologi og kompetanse tas i bruk. Derfor er tett samhandling med profesjonelle aktører helt avgjørende. I tillegg til Ellingsen Seafood samarbeider skolen i dag også godt med havbruksselskapene Isqueen og Lofoten Sjøprodukter, et samarbeid vi er meget takknemlig for og ønsker å videreføre, sier en fornøyd Jørgensen.