Fikk napp på forskningsmidler

Nyheter
547

Prosjektet heter; «Optimalisering av rognkjeks som biologisk avlusningsmetode for oppdrettslaks (AVLUS)».
Partnerne i konsortiet har blitt valgt av koordinator ut fra et ønske om å bringe inn et tverrfaglig miljømed erfaring og ekspertise innen de aktuelle forskningsfelt. Grieg Seafood Finnmark, Nordlaks, Lerøy Midt, Senja Akvakultursenter, Gildeskål Forskningsstasjon, og Akvaplan-niva har alle lang og bred erfaring med å drive praktisk, næringsrettet forskning innen akvakultur av både laksefisk og marine arter.

De siste årene har det vært kraftig fokus på det økende lakselusproblemet i norsk oppdrettsnæring. Lakselus forårsaker store økonomiske tap for næringen i form av tapt tilvekst, økt dødelighet, tapt fôr, sekundærinfeksjoner og nedgradering. For å vinne over lakselus i et langsiktig perspektiv er det viktig å se på alle virkemidlene i en total bekjempelsesstrategi, skriver Grieg Seafood i en pressemelding.

Det aller meste av lus i norske farvann sitter på oppdrettsfisk, og før eller senere blir resistensproblemet så stort at resistent lus tar over. Det erderfor ekstremt viktig for fremtidig lakseoppdrett i Nord-Norge at dette problemet angripes på ulike fronter. Tidligere har en tatt i bruk ulike metoder for bekjempelse av lakselus. Disse består av brakklegging av soner, påslagshemmere, økt bruk av leppefisk, kompetanseheving og spredningshemming.

Pilotskalaproduksjon av rognkjeks er gjennomført med lovende resultater. Småskala forsøk i merd der rognkjeks oppdrettes sammen med laks er gjennomført og det viser seg at rognkjeks aktivt spiser lus på luseinfisert laks. Det gjenstår fortsatt mye utprøving før disse resultatene kan valideres i stor skala under realistiske produksjonsforhold.  AVLUS prosjektet tar derfor for seg videre utvikling av protokoller for utstrakt bruk av rognkjeks til biologisk avlusing. Det ultimative mål for prosjektet er å utvikle en full skala driftsprotokoll for effektiv produksjon og utnyttelse av rognkjeks som biologisk avluser for oppdrettslaks.

Prosjektet vil danne et fundament for miljøvennlig og bærekraftig alternativ for avlusing av laks i oppdrett, og en praksis som vil kunne føre til stor økonomisk gevinst i form av bedre vekst og redusert nedgradering. I tillegg vil redusert antall lus føre til redusert stress hos laksen i oppdrettsmerdene, som vil ha positive ringvirkninger for omdømmet til oppdrettsnæringen. I tråd med utlysingsteksen vil AVLUS øke anvendt innovativ forskning i hele landsdelen, samt utvikle nye prosesser (biologisk avlusing) og produksjonsteknologi innen produksjon av laks i den hensikt å skape grunnlag for ny sysselsetting av vekst, samt utvikle nordnorsk leverandørindustri innen akvakultur.