Fikk hjelp av fisker etter at makrellstørje angrep merd: – Det ble satt stor pris på

Nyheter
1352

Makrellstørje gikk inn i Mowis lokalitet Haverøy i Øygarden kommune.

Lokalitet Haverøy. KART: Barentswatch

– På torsdag kom en makrellstørje seg inn i en merd på anlegget vårt Haverøy. Vi varslet umiddelbart Fiskeridirektoratet, og har hatt jevnlig kontakt med de siden det skjedde. Hullet størjen hadde laget for å trenge seg inn i anlegget ble raskt oppdaget og fikset umiddelbart. I tillegg ble det også satt ut gjenfangstgarn, og rømt fisk er hverken observert av dykkere eller tatt i garna. Det er altså ingenting som tilsier at det har rømt fisk etter hendelsen, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi til iLaks.

Ifølge Nævdal-Bolstad er makrellstørjen, som er på 305 kilo, nå fjernet fra anlegget, og tilbudt Havforskningsinstituttet for prøvetakning.

Makrellstørje. ILLUSTRASJONSFOTO: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

– Våre folk på anlegget håndterte situasjonen på en svært god måte, og vi vil også berømme både Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet for gode råd og samarbeid underveis. Våre ansatte holdt også god kontakt med eieren av fiskebåten «Hillersøy». Han delte erfaringer om hvordan størjen oppfører seg og sa vi kunne ringe natt og dag dersom vi hadde spørsmål om hvordan vi skulle håndtere størjen. Det ble satt stor pris pris, sier Nævdal-Bolstad.

Dette er den tredje hendelsen med makrellstørje i merd på kort tid. Både SalMar og Lerøy har nylig opplevd det samme.

Ifølge Havforskningsinstituttet kan makrellstørje, også kalt størje og blåfinnet tunfisk, bli mer enn tre meter lang, veie godt over 500 kilo og bli 30 år gammel.  

Les også: Akutt hendelse på Mowi-lokalitet – måtte ta opp 60 tonn dødfisk